Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Polletno poročilo o ponarejanju eura

15. julij 2005

V prvi polovici leta 2005 je bilo iz obtoka umaknjenih 293.000 ponarejenih eurobankovcev. To je skoraj enako kot v drugi polovici lanskega leta, ko je bilo zaseženih okrog 287.000 ponaredkov, vendar manj kot v prvi polovici lanskega leta, ko je število ponaredkov znašalo 307.000. Te podatke je smiselno primerjati s številom pristnih bankovcev v obtoku (približno 9 milijard).

Delež ponarejenih bankovcev po apoenih:

€5 €10 €20 €50 €100 €200 €500
Delež apoenov (v %) 1 6 16 62 9 5 1

Bankovec za 50 EUR je ves čas najpogostejša tarča ponarejevalcev. Ta trend se je še okrepil v prvi polovici leta 2005, saj zdaj bankovci za 50 EUR predstavljajo 62% vseh ponaredkov. Skladno s tem je bil obseg ponarejanja bankovcev za 20 EUR in 100 EUR manjši.

Ni presenetljivo, da je bila velika večina ponaredkov v obtoku (97%) odkritih na euroobmočju. Poleg tega je 2% ponaredkov prišlo iz držav članic EU zunaj euroobmočja in 1% iz preostalih držav.

ECB javnosti zagotavlja, da so eurobankovci in njihovi zaščitni elementi kakovostni in zanesljivi. Kljub temu Eurosistem oz. ECB in 12 centralnih bank euroobmočja uporabnike še naprej opozarja na prisotnost ponaredkov v obtoku. Večino ponaredkov, tudi tistih, ki so boljše kakovosti, je mogoče s pomočjo preskusa OTIP-POGLED-NAGIB enostavno ločiti od pristnih bankovcev (preskus je opisan v publikacijah Eurosistema in na spletni strani ECB[1]). Dvomljiv bankovec je vedno priporočljivo primerjati z drugim, ki je gotovo pristen.

Eurosistem v boju proti ponarejanju tesno sodeluje z Europolom, Interpolom, Evropsko komisijo (ki je odgovorna za objavljanje informacij o ponarejanju eurokovancev) in nacionalnimi policijami. Kdor posumi, da je prejel ponaredek, naj stopi v stik s policijo (kjer je to v skladu z ustaljenim načinom ravnanja) ali svojo nacionalno centralno banko in pri tem navede čim več podrobnosti o izvoru bankovca.

  1. [1] Naslov: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/security/recognise/html/index.sl.html.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije