Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
Pascal Donohoe
Werner Hoyer
Charles Michel
Ursula von der Leyen
  • AZ EKB BLOGJA

Az európai megtakarítások átcsatornázása növekedéssé

2023. március 9.

Írta Paschal Donohoe (az eurocsoport elnöke), Werner Hoyer (az Európai Beruházási Bank elnöke), Christine Lagarde (az Európai Központi Bank elnöke), Charles Michel (az Európai Tanács elnöke) és Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság elnöke)

Európának fel kell gyorsítania a zöld és a digitális átállást. Ehhez ki kell teljesítenünk a tőkepiaci uniót, hogy eredményes legyen a finanszírozás. Közös blogbejegyzésében erre szólít fel a következő öt szervezet elnöke: EKB, EBB, Európai Tanács, Európai Bizottság és eurocsoport.

Az Európai Unió elkötelezett a zöld és digitális átállás mielőbbi véghezvitele mellett. Mostani döntéseink következményei a jövő generációkat is érinteni fogják. Kollektív felelősségünk tehát, hogy jól végezzük a munkánkat. A nulla nettó kibocsátású iparágak megteremtése, a technológiai versenyképesség fokozása és az ellátási láncok diverzifikálása az elkövetkező évtizedekben elengedhetetlen lesz Európa további jóléte és stratégiai szuverenitása szempontjából.

A finanszírozási igények nagyon jelentősek, és a források oroszlánrészét a magántőkének kell biztosítania. Az állami beruházások szerepe az, hogy szakpolitikai iránymutatást adjanak, és ösztönözzék a magántőke nagymértékű bevonását, többek között – de nem kizárólag – az Európai Beruházási Bank Csoport és a nemzeti fejlesztési bankok bekapcsolása révén.

Túl lassan haladtunk a tőkepiaci unióval

Harminc évvel ezelőtt létrehoztuk az egységes piacot, amely lehetővé teszi az Unión belüli kereskedelem akadályok nélküli lebonyolítását, és vonzza a külföldi befektetéseket, hozzájárulva ezáltal Európa jólétéhez. A gazdasági és monetáris unió pedig egy további előrelépést jelent a piaci integráció irányában. Egy fontos építőkockát azonban túlságosan régóta nem sikerül a helyére illesztenünk: ez a tőkepiaci unió.

A beruházásokhoz szükséges források túlnyomó részét jelenleg az európai bankok biztosítják. Egyedül azonban nem képesek elegendő segítséget nyújtani ahhoz, hogy az EU megnyerje a globális beruházási versenyt, különösen az Egyesült Államokkal szemben. Az Európai Unióban a vállalatok hitelállományának 75%-a bankhitelekből származik, a kötvénypiacok részesedése mindössze 25% – az Egyesült Államokban éppen fordított a kép.

Induló és növekvő innovatív vállalkozásainknak tőkére van szükségük. A vállalkozások, különösen a kkv-k rendkívül nehezen találnak olyan hitelezőket, amelyek hosszú távra és a kockázatokat is elviselve biztosítanák a zöld és digitális átállásba való beruházáshoz szükséges forrásokat. Például az EU részvénypiaci kapitalizációja a GDP százalékában kifejezve nem éri el az Egyesült Államok részvénypiaci kapitalizációjának a felét, és Japánhoz, Kínához vagy az Egyesült Királysághoz mérten is alacsonyabb. Ez a helyzet annak ellenére, hogy az európaiak sokkal többet takarítanak meg, mint az amerikaiak.

A mi felelősségünk annak biztosítása, hogy az európai vállalatok itt, az Európai Unióban hozzájuthassanak a szükséges forrásokhoz. Olyan tőkepiaci unióra van szükségünk, amely Európa kiemelkedő összegű megtakarításait a jövőbeli növekedés szolgálatába állítja. Túl kell lépnünk a jelenlegi széttagolt nemzeti kereteken és egyes esetekben a nem kellő mértékben fejlett tőkepiacokon, mert csak így leszünk képesek teljes mértékben kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Ezáltal az EU kiemeltebb befektetési célponttá, az euró pedig még vonzóbb valutává fog válni.

Az EU már hozott néhány határozott intézkedést az egységes tőkepiac megteremtése érdekében. További fokozott erőfeszítésekre és ambiciózusabb célokra van azonban szükség ahhoz, hogy végleg felszámoljuk a határokon átnyúló finanszírozás előtt akadályokat, és lehetővé tegyük a mélyebb harmonizációt. Ehhez jobban össze kell hangolni a fizetésképtelenségi jogszabályokat, könnyebben hozzáférhetővé kell tenni a pénzügyi információkat, egyszerűsíteni kell a tőkepiacokra való bejutást, különösen a kisebb vállalatok számára, és biztosítani kell a stabil piaci infrastruktúrákat és az integráltabb tőkepiaci felügyeletet.

A tőkepiaci unió elmélyítéséhez kollektív erőfeszítésre van szükség, amelybe Unió-szerte be kell vonni a politikai döntéshozókat és a piaci szereplőket. Nélkülözhetetlen hozzá az erős politikai akarat és szerepvállalás a kormányzat minden szintjén. Az Európai Parlamentnek és a Tanács keretében ülésező tagállamoknak sürgősen le kell zárniuk az alapvető jogalkotási szövegekről folytatott tárgyalásokat. Bátorságra és a változások elfogadására van szükség. Eltökélt szándékunk, hogy végigvigyük ezt a folyamatot.

Versenyt futunk az idővel. Az elmúlt két évtizedben jelentős előrelépést tettünk Európa pénzügyi integrációja felé, de elérkezett az idő, hogy ambiciózusabb célokat tűzzünk ki magunk elé. A valódi tőkepiaci unió kézzelfogható közelségbe került. A következő évtizedekben korunk legnagyobb ipari átalakulásának leszünk tanúi. Hosszú távú versenyképességünk fog múlni rajta. Ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy előteremtsük a szükséges tőkét.

Az EKB-nak ez a blogbejegyzése véleménycikk formájában megjelent különféle európai újságokban és honlapokon.

Feliratkozás az EKB blogjára