Menu

Mi a „haircut”?

2016. november 3.

A pénzügyi piacon a haircut névvel az eszközértéket csökkentő korrekciós tényezőre szoktak utalni. Mértékét százalékban fejezik ki. Ha például egy eszköz, mondjuk egy bizonyos államkötvény-állomány értéke 1 millió euro, akkor 20%-os korrekciós tényező alkalmazása esetén úgy tekintjük, mintha csak 0,8 millió eurót érne.

Mikor alkalmaznak haircutot?

Egy példa a haircut alkalmazására, amikor a központi bank kölcsönt ad a kereskedelmi bankoknak, és biztosítékul fedezetet kér (lásd fedezet). A fedezetértéket azonban egy korrekciós tényezővel, az úgynevezett haircuttal csökkenti. A fenti példa alapján ha 1 millió euro valós piaci értékű eszközre 20%-os haircutot alkalmazunk, akkor csak 0,8 millió eurós kölcsön felvételéhez lesz elég.

Mire jó a haircut?

A központi banknak gondoskodnia kell arról, hogy a kihelyezett összeget visszakapja. Az első védelmi vonal természetesen a hitelfelvevővel kötött megállapodás. Amennyiben a kölcsönt mégsem fizetik vissza, a központi bank eladja a fedezetet. Ehhez olyan értékesítési árra lesz szüksége, ami fedezi a kölcsönösszeget. Az adott eszköz értéke azonban egyaránt mozoghat lefelé is és fölfelé is, ezért a központi banknak eltarthat egy ideig az értékesítés. A korrekciós tényező tehát olyan biztonsági puffer, amellyel kezelhetők az értékvesztésből és a fedezet újraértékesítési idejéből eredő problémák.

Vegyünk egy másik példát egy 1 millió euro értékű házzal. Meglehet, hogy jelenleg 1 millió eurót ér, de nincs rá garancia, hogy az értékesítés során valóban megkapjuk érte ezt az összeget. Előfordulhat, hogy viharkár éri a házat vagy a környék lesz kevésbé vonzó, és emiatt már nem számít olyan jó vételnek. Bár az EKB-t és az euroövezet 19 központi bankját tömörítő eurorendszer nem fogad el ingatlanfedezetet, ugyanez a gondolatmenet érvényes az eurorendszer által elfogadott eszközökre – például jó minőségű kötvényre vagy más, rövidebb lejáratú értékpapírra – is. Ezek is többféle okból veszíthetnek értékükből, ezért egy aktuálisan 1 millió euro piaci értékű eszköz nem elegendő ugyanolyan összegű kölcsön felvételéhez.

Mitől függ a haircut mértéke?

A hitelezőnek mérlegelnie kell, mekkora puffer elegendő annak a kockázatnak a fedezésére, hogy az adott eszközt nem tudja aktuális értékén eladni. Ez az említett tényezőktől függ: mennyire kockázatos az eszköztípus, azaz mennyire ingadozik az ára, és milyen likvid, azaz milyen könnyen tehető pénzzé anélkül, hogy veszítene az értékéből. Visszatérve a példára, egy szélsőséges időjárásnak kitett helyen (viharkár kockázata) levő öreg, vidéki ház (amire alacsony a kereslet) esetében nagyobb korrekciós tényezőt alkalmaznak, mint egy városközpontban fekvő, új építésű kétszobás lakás esetében. Hasonlóképpen, a központi bank szempontjából az államkötvény viszonylag biztonságos és likvid befektetésnek számít, ezért kisebb haircutot igényel, mint egy fedezetként szintén elfogadott, de jellemzően kevésbé likvid bankkölcsön.

Milyen haircutot alkalmaz az eurorendszer?

Az eurorendszerben alaposan megfontoljuk, mekkora haircutot alkalmazzunk az elfogadott fedezet után. Elengedhetetlen, hogy a korrekció elég nagy és arányos legyen, hogy a veszteség kockázatát minimálisra lehessen leszorítani vele.

A kiválasztás során semmilyen konkrét eszközt nem részesítünk előnyben, a fontos az, hogy megfeleljen az előírásoknak. Egy 1 millió eurós kölcsönre a hitelfelvevő által nyújtott fedezet vagy 1,7 millió euro értékű bankkölcsön 40%-os haircut mellett vagy 1,06 millió euro értékű államkötvény 5%-os haircut mellett, mivel mindkettő fedezeti értéke éppen kicsivel 1 millió euro felett van. A lényeg az, hogy a haircut figyelembevételével számolt teljes fedezeti érték elérje (vagy meghaladja) a teljes kölcsönösszeget akár úgy, hogy a hitelfelvevő a nagyobb haircut mellett nagyobb mennyiségű eszközt biztosít, vagy úgy, hogy kisebb haircut mellett kisebbet.

Az eurorendszer szigorú kockázatkezelési folyamatában a korrekciós tényező csupán egy a túlzott kockázatvállalás megakadályozására alkalmazható intézkedések közül.

Az EKB közzéteszi a fedezet után alkalmazott haircut-jegyzéket, amelyet rendszeresen felülvizsgál.