Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce este TARGET2?

29 iunie 2016

TARGET2 este un sistem de plăți deținut și operat de Eurosistem. Acesta reprezintă principala platformă europeană de procesare a plăților de mare valoare și este utilizat atât de băncile centrale, cât și de băncile comerciale pentru procesarea în timp real a plăților în euro.

Ce sunt sistemele de plăți?

Economiile moderne se bazează pe fluxul sigur și eficient de operațiuni. Sistemele de plăți furnizează infrastructura care asigură circulația banilor în economie. TARGET2 este un sistem de plăți care permite băncilor din UE să transfere fonduri de la una la alta în timp real. Acest proces este cunoscut sub denumirea „decontare pe bază brută în timp real” (real-time gross settlement – RTGS).

De ce este TARGET2 important?

BCE manifestă un interes deosebit pentru asigurarea bunei funcționări și a eficacității sistemelor de plăți și a altor infrastructuri de piață, în vederea menținerii stabilității financiare în zona euro. TARGET2 reprezintă astfel o componentă esențială a integrării financiare în UE, permițând libera circulație a banilor la nivel transfrontalier și sprijinind implementarea politicii monetare unice a BCE.

Cum funcționează TARGET2?

Platforma este deținută și gestionată de Eurosistem. În termeni simpli, aceasta funcționează după cum urmează:

  • banca A și banca B dețin, ambele, conturi la o bancă centrală;
  • banca A trebuie să efectueze o plată în euro către banca B;
  • banca A inițiază instrucțiunile de plată în TARGET2;
  • contul băncii A este debitat, iar cel al băncii B este creditat – plata este decontată;
  • TARGET2 transferă informațiile legate de plată băncii B.

Cine poate utiliza TARGET2?

Băncile centrale din UE și comunitățile lor naționale de bănci comerciale. Peste 1 700 de bănci utilizează TARGET2 pentru a iniția operațiuni în euro, fie în nume propriu, fie în numele clienților lor. Luând în considerare sucursalele și filialele, peste 55 000 de bănci din întreaga lume (și toți clienții acestora) sunt accesibile prin intermediul TARGET2.

Ce este TARGET2? Ce este TARGET2?

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă