Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je objavila postopek razkritja v okviru celovite ocene

17. julij 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 10.00 po srednjeevropskem času v četrtek, 17. julija 2014
  • Danes so bile objavljene predloge za razkritje, ki kažejo, kako bodo oktobra predstavljeni končni rezultati.
  • V končnih rezultatih bo primanjkljaj kapitala, ugotovljen s pregledom kakovosti sredstev, prikazan ločeno od primanjkljaja kapitala, ugotovljenega z osnovnim in neugodnim scenarijem v stresnem testu.
  • Z razkritjem bo konsistentno zagotovljenih več informacij kot v kateremkoli prejšnjem pregledu bilančne situacije, kakovosti sredstev in stopnje zadolženosti bank v euroobmočju.
  • ECB bo s posameznimi bankami vodila nadzorni dialog, da bi preverila dejstva in raziskala delne ugotovitve.

Evropska centralna banka (ECB) je danes predstavila postopek komuniciranja z bankami in sporočanja rezultatov celovite ocene 128 bank, ki se trenutno izvaja. Objavila je »predloge za razkritje«, ki kažejo, v kakšni obliki bodo objavljeni rezultati v drugi polovici oktobra. Posredovala je tudi najnovejše informacije o napredku pri pregledu kakovosti sredstev in stresnem testu.

Celovita ocena je temeljit pregled bilanc stanja največjih bank, preden bo ECB novembra 2014 prevzela nadzorne naloge v okviru enotnega mehanizma nadzora.

Podpredsednik ECB Vítor Constâncio je dejal: »Banke vejo, kaj pričakujemo, in so bile vnaprej pozvane, da se pripravijo na izid celovite ocene. Veliko dela je že bilo storjenega, da bi se bilance stanja bank popravile, in spodbudno je, da se to delo nadaljuje.«

Predsednica Nadzornega odbora Danièle Nouy je dejala: »Medtem ko zaključujemo to težko in rigorozno nalogo, delamo vse, kar je v naši moči, da bi se pripravili na nemoten proces razkritja. ECB je pri interakciji z bankami zelo pregledna ter namerava trgom in drugim udeležencem posredovati čim več podrobnosti o napredku pri celoviti oceni in o tem, kako bo videti zaključek tega procesa.«

ECB se pripravlja, da bo ugotovitve pregleda kakovosti sredstev vključila v stresni test (združevanje), kar je v prejšnjih evropskih stresnih testih manjkalo. Rezultati pregleda kakovosti sredstev se bodo uporabili za prilagoditev izhodišča v stresnem testu. Metodologija združevanja bo objavljena v prvi polovici avgusta. Združevanje bodo deloma izvedle banke, hkrati pa tudi centralno vodena ekipa v ECB. Pri ocenjevanju lastnih podatkov bank in izidov njihovih internih modelov bodo ekipe pod vodstvom ECB te informacije preverjale s svojimi izračuni. To naj bi zagotovilo kredibilnost celovite ocene, uporabljalo pa se bo tako pri pregledu kakovosti sredstev kot tudi pri stresnem testu.

Rezultati celovite ocene bodo objavljeni v drugi polovici oktobra, potem ko jih bo potrdila ECB. Banke bodo o celotnih in končnih rezultatih obveščene šele tik pred tem, ko bodo sporočeni trgom. Pred dokončnim razkritjem bodo ECB in pristojni nacionalni organi v okviru tako imenovanega nadzornega dialoga s posameznimi bankami razpravljali o delnih in začasnih ugotovitvah, pri čemer bodo preverjali podatke in dejstva ter reševali metodološka vprašanja.

Javno razkritje rezultatov celovite ocene se bo izvajalo s standardiziranimi predlogami. Te bodo vključevale ugotovitve za posamezne banke ter skupno poročilo o celotnem izidu tega procesa za vseh 128 bank. Predloge za posamezne banke bodo vključevale splošen pregled ključnih finančnih podatkov, podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev in stresnega testa ter pomembne dodatne informacije, na primer o izdajah na kapitalskem trgu, ki so bile leta 2014 že izvedene.

Novembra bodo banke enotnemu mehanizmu nadzora predložile svoje kapitalske načrte. Te bodo nato ocenili skupni nadzorniški timi, v katerih so nadzorniki iz ECB in pristojnih nacionalnih organov, njihovo izvajanje pa bo se bo nato natančno spremljalo.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Uto Harnischfeger, tel. +49 69 1344 6321.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije