Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Start van de Generation €uro Students’ Award – wedstrijd voor middelbare scholieren

21 oktober 2011

De Europese Centrale Bank (ECB) en elf nationale centrale banken van het eurogebied (Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique, Deutsche Bundesbank, Banco de España, Central Bank of Ireland, Banca d’Italia, De Nederlandsche Bank, Oesterreichische Nationalbank, Banco de Portugal, Banka Slovenije, Národná banka Slovenska en Suomen Pankki/Finlands Bank) zijn gezamenlijk van start gegaan met een wedstrijd voor middelbare scholieren. De Generation €uro Students’ Award biedt de eerste “eurogeneratie” – jongeren die zijn opgegroeid met de euro – de gelegenheid op interactieve wijze inzicht te verkrijgen in hoe het monetair beleid in het gebied met de gemeenschappelijke munt werkt en hoe het verband houdt met de economie als geheel. Op deze manier kunnen scholieren hun kennis over centraal bankieren verdiepen. De wedstrijd, die uit drie ronden bestaat, loopt in de elf landen van het eurogebied in het schooljaar 2011/2012 en is bedoeld als een regelmatig jaarlijks gebeuren. De winnende teams uit alle deelnemende landen en het winnende team van de internationale of Europese scholen zullen worden uitgenodigd voor een Europese prijsuitreiking bij de ECB in Frankfurt, waar zij een prijs zullen ontvangen uit handen van de President van de ECB.

De nationale centrale banken organiseren de wedstrijd op nationaal niveau. De ECB organiseert de wedstrijd voor internationale en Europese scholen, in drie ronden. De eerste ronde van de wedstrijd is begin deze maand van start gegaan met een on-linequiz. De tweede ronde, die bestaat uit het schrijven van een essay, moet worden uitgevoerd door een team. In deze ronde moeten teams anticiperen op het rentebesluit van maart 2012 van de Raad van Bestuur van de ECB en de onderbouwing van hun besluit geven in de vorm van een essay. Van de vijf beste teams die doorgaan naar de derde en laatste ronde wordt verwacht dat zij bij de ECB in Frankfurt am Main ten overstaan van een jury bestaande uit deskundigen een presentatie geven over het rentebesluit van juni 2012. Nadere informatie over de wedstrijd kan worden gevonden op www.generationeuro.eu of worden aangevraagd op generationeuro@ecb.europa.eu.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media