European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Afsluiting van de Culturele Dagen van de Europese Centrale Bank – Nederland 2010

16 november 2010

De Culturele Dagen van de Europese Centrale Bank – Nederland 2010 zijn gisteren afgesloten met een groots slotconcert door het Nederlands Jeugd Strijkorkest in het Schauspielhaus Frankfurt. Getalenteerde jonge musici van tussen 12 en 21 jaar oud namen het publiek mee op een Europese reis door stukken van Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Ralph Vaughan Williams, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Chiel Meijering uit te voeren.

Tijdens de Culturele Dagen van dit jaar, die werden georganiseerd in samenwerking met De Nederlandsche Bank en plaatsvonden onder het gezamenlijk beschermheerschap van Jean-Claude Trichet, President van de Europese Centrale Bank, en Nout Wellink, President van De Nederlandsche Bank, kwamen veel van de artistieke disciplines waarin de Nederlandse creativiteit uitblinkt aan bod. Ballet en moderne dans, muziek- en theateruitvoeringen, literatuur, design, architectuur en filmproducties stonden dit jaar centraal in het evenementenprogramma.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Culturele Dagen van de ECB is, in samenwerking met de Stad Frankfurt am Main, een liefdadigheidsconcert georganiseerd: op 30 oktober 2010 trad het koper- en strijkensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest op in de Paulskirche in Frankfurt. Toegang tot het concert was gratis maar bezoekers werd verzocht een donatie te doen aan de in Frankfurt gevestigde kinderzorginstelling Kinderhaus Am Weingarten e.V. Deze instelling biedt hulp aan kansarme kinderen van 6 tot 12 jaar oud, veelal met een migrantenachtergrond. In totaal is bij het concert €6.000 aan donaties opgehaald. De ECB wil, samen met de Stad Frankfurt en het Kinderhaus Am Weingarten e.V., graag allen die een donatie hebben gedaan daarvoor bedanken.

“Ik was zeer onder de indruk van de gevarieerdheid van de culturele evenementen met hoogst getalenteerde, enthousiaste en in veel gevallen jonge artiesten en kunstenaars, die drie weken lang bezoekers een unieke indruk hebben gegeven van de hedendaagse Nederlandse cultuur. Ik zou zowel de Stad Frankfurt willen bedanken voor haar langdurige en voortdurende ondersteuning als de deelnemende culturele locaties en al onze partners en sponsoren die ertoe hebben bijgedragen de Culturele Dagen van de ECB – Nederland 2010 zo’n groot succes te maken", aldus Jean-Claude Trichet.

“Ik ben zeer verheugd dat de Culturele Dagen een groot succes zijn geworden. Wij zijn trots dat we een unieke mix van Nederlandse cultuur naar Frankfurt hebben kunnen brengen, die zeer in de smaak is gevallen. Wederom is gebleken dat cultuur mensen bij elkaar brengt en het een middel is om een brug te vormen tussen verschillende landen. Ik hoop dan ook dat in de nabije en verre toekomst, nog vele landen de rol van themaland op zich willen nemen in het kader van dit mooie initiatief van de Europese Centrale Bank”, aldus Nout Wellink.

Na Portugal (2003), Polen (2004), Hongarije (2005), Oostenrijk (2006), Griekenland (2007), alle EU-lidstaten (2008), Roemenië (2009) en Nederland zal Italië het themaland zijn bij de Culturele Dagen van de ECB in 2011. Het openingsevenement daarvan zal plaatsvinden op 19 oktober 2011. Overeenkomstig het Europese motto van “In verscheidenheid verenigd” is het doel van de Culturele Dagen van de ECB de culturele diversiteit van de Europese Unie bij een breed publiek onder de aandacht te brengen en zo bij te dragen aan de bevordering van eenheid onder de Europeanen.

Gedetailleerde informatie over de Culturele Dagen van de ECB – Italië 2011, die zullen worden georganiseerd in samenwerking met de Banca d’Italia, zal te zijner tijd op de website van de ECB beschikbaar komen.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media
SEE ALSO

Find out more about related content

Culturele dagen

Nederland 2010