Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Hosszú távú kamatlábak a csatlakozó országok konvergenciájának értékeléséhez

2004. április 29.

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság (Eurostat) a mai napon első ízben tesz közzé statisztikai adatokat az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozó tíz ország hosszú távú kamatlábairól.

A hosszú távú kamatlábakra vonatkozóan a tízből jelenleg kilenc csatlakozó országban állnak rendelkezésre harmonizált adatok. A kamatlábakat az Európai Közösséget létrehozó szerződés (a Szerződés) 121. cikkének rendelkezése értelmében ezen országok konvergenciaszintjének értékelése során fogják alkalmazni. Észtország esetében ezzel egyidejűleg külön kamatmutatót publikálnak, melyet gondosan figyelemmel kísérnek, illetve egy jobb mutatóval váltanak fel, amint ez utóbbi rendelkezésre áll. A kamatlábakat az Európai Központi Bank, a csatlakozó országok nemzeti központi bankjai és az Európai Bizottság (Eurostat) közösen állapították meg. Jelen kimutatásban a 2003 februárjától 2004 februárjáig terjedő időszak havi adatsorai szerepelnek. A havonta frissített statisztikai adatok pedig az Európai Központi Bank illetve a Bizottság (Eurostat) internetes oldalán lesznek megtekinthetők.

A Szerződés 121. cikke értelmében a hosszú távú kamatlábak konvergenciája egyike azon kritériumoknak, melyek alapján értékelik, hogy egy adott ország meddig jutott el a Gazdasági és Monetáris Unióval (GMU) való magas fokú fenntartható konvergencia elérésében.

A Szerződéshez csatolt, a konvergenciakritériumokról szóló jegyzőkönyv 4. cikke kimondja, hogy a kamatszintet a hosszú lejáratú államkötvények, vagy azokkal összevethető értékpapírok alapján kell mérni. A csatlakozó országok esetében alkalmazott statisztikai keretrendszer ugyanazokon az elveken alapul, mint amelyek a jelenlegi tagállamokban is érvényesek voltak közvetlenül a GMU harmadik szakaszának kezdete előtt.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok