Menu

Közös detektorinterfész a nagysebességű bankjegyfeldolgozó és -válogató gépekhez

Az eurorendszer és a nagysebességű bankjegy­feldolgozó és -válogató gépek legnagyobb gyártói 2013-ban műszaki előírásokat fejlesztettek ki, amelyek a biztonsági elemek felismerésére szolgáló detektoroknak az említett gépekbe való beépítésére vonatkoznak. A „közös detektorinterfész” (CDI) névvel közzétett előírások célja az átjárhatóság javítása és az integráláshoz szükséges munka csökkentése.

Mivel az előírásokat a piac pozitívan fogadta, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve System (FRS) és az eurorendszer a bankjegy­feldolgozó és -válogató gépek főbb gyártóival közösen kifejlesztette a közös detektorinterfész második generációját (CDI2), amely a kamerarendszerek és összetettebb detektorok integrálását is lehetővé teszi.

A CDI és a CDI2 az összes érdekelt (pl. központi bank, gép- és detektorgyártó stb.) rendelkezésére áll, és ingyenesen igénybe vehető.

A CDI és a CDI2 előírások módosításai

A CDI-ről vagy a CDI2-ről szóló előírások megváltoztatására bármely illetékes javaslatot tehet az EKB Bankjegy Igazgatóságának megkeresésével. A javaslatokat az eurorendszer és az FRS közösen megvizsgálja, és amennyiben hasznosnak találja őket, beveszi az előírások következő kiadásába.

A CDI vagy a CDI2 alkalmazása iránt érdeklődő gép- vagy detektorgyártóknak az EKB és az FRS támogatásképp meg tudja adni a bevizsgálási protokollokat. Ezenkívül a CDI helyes működésének ellenőrzéséhez szimulátort is rendelkezésükre tud bocsátani. Amennyiben igény van az említett támogatásra, az érdeklődőknek először titoktartási megállapodást kell aláírniuk.