Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je seigniorage?

7. april 2017

Ta eksotična beseda se nanaša na zelo preprosto stvar: na bankovce v naših žepih. Ste se kdaj vprašali, od kod pridejo bankovci? Eurobankovce izdaja Evropska centralna banka. Izdelani so v tiskarnah in nato shranjeni v trezorjih centralne banke vsake države. Do vas prispejo preko poslovne banke, ki centralni banki plača nominalno vrednost bankovcev. V ta namen si običajno sposodi denar od centralne banke ali ji plača z izročitvijo dela svojega finančnega premoženja. Centralna banka prejema obresti od denarja, ki ga posodi, ali ustvarja prihodek s finančnim premoženjem, ki ga je pridobila. To se imenuje seignorage ali prihodek od izdajanja bankovcev.

V denarni uniji denar potuje

Ker eurobankovci v euroobmočju prosto potujejo čez državne meje, je število bankovcev v obtoku, ki so registrirani v centralni banki vsake države, lahko zelo različno. V posamezni centralni banki lahko upade celo na nič ali postane negativno. Na primer, ko gredo nemški turisti na dopust v Španijo, vzamejo s seboj eurske bankovce, ki jih je izdala Deutsche Bundesbank, in ti bankovci so na koncu evidentirani v Banco de España. Ker izdajanje bankovcev v celoti temelji na povpraševanju, bi Banco de España morala zdaj dajati v obtok manj bankovcev, saj prejema prihodek od bankovcev, ki prihajajo preko Pirenejev. Zaradi tega centralne banke v euroobmočju med seboj izravnavajo prihodke od izdajanja bankovcev.

Kakšna je vloga ECB?

Čeprav ECB fizično ne izdaja bankovcev, je bilo dogovorjeno, da za 8% vrednosti vseh bankovcev, ki so v obtoku v euroobmočju, velja, da jih je izdala Evropska centralna banka. Nacionalne centralne banke dajejo bankovce v obtok v imenu ECB in ECB prejme seigniorage od 8% preko terjatve, ki jo ima do nacionalnih centralnih bank.

Skladno z zniževanjem obrestnih mer v euroobmočju prihodek od izdajanja bankovcev od leta 2008 dalje upada. Največji delež dobička ECB zato trenutno prihaja iz drugih virov, na primer iz prihodkov v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev. Tukaj lahko izveste, kaj se zgodi z dobičkom ECB.

Izvor besede seigniorage

Edini, ki je v davnih časih imel pravico kovati kovance, se je imenoval »seigneur« ali zemljiški gospod – od tod tudi izhaja ime seigniorage. Dandanes v euroobmočju nacionalne vlade izdelujejo kovance, centralne banke pa bankovce.