Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a seigniorage?

2017. április 7.

Ez az egzotikus hangzású szó (ejtsd: szeniorázs) valójában igen egyszerű dologra utal, a zsebünkben lapuló bankjegyekre. Gondolkodott már valaha azon, honnan származnak a bankjegyek? Az EKB fejleszti őket, majd miután a pénzjegynyomdából kikerülnek, az egyes országok központi bankjainak páncéltermeiben tárolják őket. Mi a bankunk közvetítésével jutunk a bankjegyekhez, miután az névértéken megvette őket a központi banktól. A banknak ehhez az ügylethez rendszerint központi banki kölcsönre van szüksége, vagy eszközei egy részét adja át fizetség gyanánt. A jegybank a pénzkölcsön után kamatra tesz szert, vagy az átvett eszközökön keletkezik hozama – ezeket nevezzük seigniorage-nak, avagy bankjegykibocsátásból származó jövedelemnek.

A valutaunión belül mozgásban van a pénz

Mivel az eurobankjegyek áramlásának az országhatárok nem jelentenek akadályt, a forgalomban levő bankjegyeknek egy adott nemzeti központi bankban regisztrált száma rendkívül változó lehet. Olyan is előfordulhat, hogy egy bizonyos bankban nulla vagy negatív az értéke. Amikor például a déli tájakra kívánkozó német turisták a Deutsche Bundesbank által kibocsátott eurobankjegyeket visznek magukkal a spanyol körútra, a bankjegyek végül a Banco de España széfjeiben kötnek ki. Mivel a bankjegykibocsátás teljes egészében keresletvezérelt folyamat, a spanyol központi banknak kevesebb bankjegyet kell forgalomba hoznia, mivel a Pireneusokon túlról érkező bankjegyeket is beszámíthatja. Ezért az euroövezeti központi bankok egyensúlyba hozzák egymás között a bankjegykibocsátásból származó jövedelmet.

Mi az EKB szerepe?

Noha az EKB fizikailag nem bocsát ki bankjegyet, megállapodás szerint az euroövezetben forgalomban levő eurobankjegyek értékének 8%-át úgy tekintik, mint az Európai Központi Bank által kibocsátott pénzt. Az EKB nevében a nemzeti központi bankok hozzák a bankjegyeket forgalomba, és előbbi az utóbbiakkal szemben fennálló követelés révén a bankjegyérték 8%-a után seigniorage jövedelemre tesz szert.

Ez a jövedelem az euroövezeti kamatok csökkenésével párhuzamosan 2008 óta esik. Az EKB nyereségének oroszlánrésze jelenleg egyéb olyan jövedelemforrásokból származik, mint például az eszközvásárlási program. Olvassa el, mi történik az EKB nyereségével.

A seigniorage szó eredete

A régmúltban a hűbérúrnak (ófranciául seignor) állt jogában a pénzverés, innen származik az elnevezés. Az euroövezetben napjainkban az egyes országok kormányai gondoskodnak a pénzérmék előállításáról, míg a központi bankokra a bankjegykibocsátás feladata hárul.