Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Miként fejti ki hatását az EKB eszközvásárlási programja?

2016. január 22. (aktualizálás napja: 2022. november 25.)

Mi az eszközvásárlási program célja?

Rendes gazdasági körülmények között az EKB a rövid lejáratú, irányadó kamatlábak meghatározásán keresztül irányítja a tágabb gazdaság pénzügyi helyzetét, végső soron a makrogazdasági folyamatokat és az inflációt. A 2008-as pénzügyi világválság és a gazdaságunk működési módjában bekövetkezett változások nyomán ugyanakkor az irányadó kamatlábak közel kerültek az effektív alsó sávszélhez, amelyen túl további csökkentésüknek elhanyagolható hatása lenne. Ezért az EKB más intézkedéseket is bevezetett, hogy kezelje a huzamosan túl alacsony infláció kockázatát, és hogy az áremelkedés ütemét visszaterelje a Kormányzótanács 2%-os középtávú céljához. Ennek eléréséhez az EKB az eszközvásárlási programot (APP) használhatja egyik eszközként. Az APP alatti nettó vásárlás 2022 júliusában véget ért, azonban a vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést továbbra is teljes egészében újra befektetjük.

Hogyan működik az APP?

Az EKB és a nemzeti központi bankok az APP keretében többféle eszközt vásároltak, köztük államkötvényt, nemzetek feletti európai intézmény által kibocsátott értékpapírt, vállalati kötvényt, eszközfedezetű értékpapírt és fedezett kötvényt. Ezek a vásárlások a következő három csatornán keresztül befolyásolják a tágabb gazdaság pénzügyi helyzetét, és végső fokon a gazdasági növekedést és az inflációt:

Közvetlen átgyűrűzés

Amikor az EKB olyan magánszektorbeli eszközöket vásárol, mint például az eszközfedezetű értékpapír és a fedezett kötvény – amelyek a reálgazdaságban a háztartási és vállalati banki hitelnyújtáshoz kapcsolódnak –, a megemelkedett kereslet felhajtja ezek árát. Ez további kihelyezésekre sarkallja a bankokat, és még több eszközfedezetű értékpapírt vagy fedezett kötvényt bocsátanak ki és értékesítenek. A megnövekedett hitelkínálat hatására jellemzően csökken a vállalkozásoknak és háztartásoknak nyújtott banki hitelek kamata, ami szélesebb körben javítja a finanszírozási helyzetet.

A portfóliók kiegyensúlyozása

Az EKB magán- és állami szférabeli befektetőktől, például nyugdíjalapoktól, bankoktól és háztartásoktól is vásárol eszközöket. Ezek a befektetők az EKB-nak eladott eszközökért kapott forrásokat egyéb eszközökbe fektethetik. Az eszközkereslet szélesebb körben való erősítése révén az említett portfólió-kiegyensúlyozó mechanizmus feltornázza az árakat és lenyomja a hozamokat még olyan eszközöknél is, amelyeket az APP nem célzott meg közvetlenül. Ennek eredményeképpen a tőkepiaci finanszírozást kereső vállalkozásoknak lemennek a költségei (az effektív piaci kamatláb). Ugyanakkor az alacsonyabb értékpapírhozamok a vállalkozásoknak és a háztartásoknak való kihelyezésre ösztönzik a bankokat. A reálgazdaságba irányuló fokozott banki kihelyezések jellemzően csökkentik a háztartások és a vállalkozások hitelfelvételi költségét. Másrészt, ha a befektetők a külön forrásokból az euroövezeten kívül vásárolnak magasabb hozamú eszközöket, ez gyengítheti az euroárfolyamot, ami jellemzően felfelé húzza az inflációt.

Mind a közvetlen begyűrűző hatás, mind a portfólió-kiegyensúlyozás csatornái javítják az euroövezeti vállalkozások és háztartások általános finanszírozási helyzetét. Az eszközvásárlás a finanszírozási költségek csökkentésével élénkítheti a beruházásokat és a fogyasztást. Amikor túlságosan alacsony az infláció, a vállalkozások és a fogyasztók dinamikusabb kereslete végső soron elősegíti, hogy középtávon visszatérjen a 2%-hoz.

Jelző hatás

Olyan időszakokban, amikor az infláció huzamos ideig túl alacsony, az eszközvásárlás azt is jelzi, hogy a jegybank hosszabb ideig alacsonyan fogja tartani az irányadó kamatokat. Ez enyhíti a piaci volatilitást és a kamatlábak jövőbeli alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot, ami megkönnyíti a vállalkozások és a háztartások beruházási döntéseit. A hosszú lejáratú hitelkamat lenn marad, mivel a bankok hosszabb ideig alacsony kamatszintre számítanak.

Frissítés: fenti kisokost legutóbb 2022. november 25-én aktualizáltuk, hogy magában foglalja a nettó eszközvásárlás lezárását.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Szeretnék többet megtudni

Mi az EKB eszközvásárlási programja?