Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2019. március 7.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa mai ülésén a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,40%-os szintjét. A Kormányzótanács most arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább 2019 végéig jelenlegi szintjükön maradnak, mindenesetre addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2% alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

(2) A Kormányzótanács szándéka, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

(3) 2019. szeptemberi kezdettel és 2021. márciusi befejezéssel negyedéves, célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek új sorozatát (TLTRO-III) indítjuk el, egyenként kétéves futamidővel. Az új műveletek segíteni fogják a kedvező banki hitelezési feltételek megőrzését és a monetáris politika zökkenőmentes transzmisszióját. A TLTRO-III keretében a partnereknek lehetőségük lesz a 2019. február 28-án meglevő jegybankképes hitelállomány 30%-ának mértékéig hitelt felvenni az egyes műveletek élettartama alatt az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlábához indexált kamatlábon. A fennálló TLTRO programhoz hasonlóan a TLTRO-III programban is lesznek beépített ösztönzők annak érdekében, hogy a hitelfeltételek kedvezőek maradjanak. A TLTRO-III pontos feltételeinek részleteit hamarosan közzétesszük.

(4) Az eurorendszer hitelezési műveleteit továbbra is rögzített kamatú, teljes elosztású tendereljárásban végezzük ameddig szükséges, de legalább a 2021 márciusában kezdődő tartalékolási periódus végéig.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok