Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is TARGET2?

29 juni 2016

TARGET2 is een betalingssysteem dat in eigendom en beheer is van het Eurosysteem. Het is het toonaangevende Europese platform voor de verwerking van grote betalingen en wordt gebruikt door zowel centrale banken als commerciële banken om betalingen in euro real-time te verwerken.

Wat zijn betalingssystemen?

Moderne economieën zijn afhankelijk van de veilige en efficiënte verwerking van transacties. Betalingssystemen verschaffen de infrastructuur die het mogelijk maakt dat geld vrijelijk kan rondstromen in de economie. TARGET2 is een betalingssysteem dat banken in de EU in staat stelt real-time geld naar elkaar over te maken. Dit staat bekend als ‘real-time bruto verevening’.

Waarom is TARGET2 belangrijk?

De ECB heeft er groot belang bij ervoor te zorgen dat betalingssystemen en andere marktinfrastructuren soepel en effectief functioneren, om zo de financiële stabiliteit in het eurogebied te bewaren. Dit maakt TARGET2 tot een belangrijke bouwsteen van de financiële integratie in de EU. TARGET2 maakt het vrije grensoverschrijdende verkeer van geld mogelijk en ondersteunt de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijke monetaire beleid van de ECB.

Hoe werkt TARGET2?

Het platform is niet alleen het eigendom van het Eurosysteem, maar het wordt ook beheerd door het Eurosysteem. Eenvoudig gezegd werkt het als volgt:

  • Bank A en Bank B hebben beide een rekening bij een centrale bank
  • Er moet een betaling worden verricht van Bank A naar Bank B
  • Bank A dient de betalingsopdracht in bij TARGET2
  • De rekening van Bank A wordt gedebiteerd, de rekening van Bank B wordt gecrediteerd – de betaling wordt afgewikkeld
  • TARGET2 verstuurt de betalingsgegevens naar Bank B

Wie kan gebruikmaken van TARGET2?

De centrale banken van de EU en hun nationale sectoren van commerciële banken. Meer dan 1.700 banken gebruiken TARGET2 om transacties in euro uit te voeren, ofwel voor zichzelf ofwel namens hun klanten. Als bijkantoren en dochterondernemingen worden meegeteld, zijn ruim 55.000 banken (en al hun klanten) over de hele wereld bereikbaar via TARGET2.

Wat is TARGET2? Wat is TARGET2?