SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvad er misligholdte lån?

12. september 2016

Et banklån anses for at være "misligholdt", når der er gået mere end 90 dage, uden at låntager har betalt de aftalte afdrag eller renter. Misligholdte lån kaldes også "uerholdelige fordringer".

Hvorfor er misligholdte lån et problem for bankerne?

Et lån, der ikke misligholdes, giver en bank den renteindtægt, som den behøver for at få et overskud og yde nye lån. Når en kunde i 90 dage eller mere ikke har overholdt den tilbagebetalingsaftale, der er indgået, er banken nødt til at sætte mere kapital til side, fordi den bliver nødt til at antage, at lånet ikke bliver betalt tilbage. Det reducerer dens kapacitet til at yde nye lån.

For at få succes på langt sigt, er det nødvendigt, at bankerne holder andelen af dårlige lån nede på et minimum, så de stadig kan få et overskud på at yde nye lån til deres kunder.

Hvis der er for mange dårlige lån på en banks balance, falder bankens rentabilitet, fordi den ikke længere vil tjene nok på sin udlånsvirksomhed. Den bliver desuden nødt til at lægge penge til side som et sikkerhedsnet i det tilfælde, at den på et tidspunkt bliver nødt til at afskrive lånets fulde beløb.

Hvad har dette med pengepolitik at gøre?

Økonomien i euroområdet er dybt afhængig af, at bankerne yder lån.

De pengepolitiske værktøjer udnytter dette faktum. ECB kan forhøje eller nedsætte de renter, som bankerne skal betale for at låne penge af ECB. Det gør det muligt at påvirke kreditomkostningerne i den private sektor og således sikre, at inflationen holder sig på et niveau under, men tæt på 2 pct. på mellemlangt sigt.

Er andelen af misligholdte lån imidlertid blevet for stor, vil bankerne yde færre lån. Det bevirker, at denne mekanisme til at påvirke renten i den private sektor bliver mindre effektiv.

Tilsyn: Hvad vil det sige? Hvad er misligholdte lån?