Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Hogyan szolgálja az innováció a növekedést?

2017. június 27.

Az innováció a gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen hajtóereje, amely a fogyasztóknak, az üzleti vállalkozásoknak és a gazdaság egészének a javát szolgálja. Hogyan tölti be ezt a szerepet, hogyan járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és mit lehet tenni az előmozdítása érdekében?

Mi az innováció?

Gazdasági értelemben az innováció olyan elgondolás vagy technológia kidolgozása és alkalmazása, amely javít valamely terméken vagy szolgáltatáson, illetve hatékonyabbá teszi az előállítását.

Az innováció klasszikus példája a gőzgép-technológia kifejlesztése a XVIII. században. A gyárakban munkára fogott gőzgép megvetette a tömeggyártás alapjait, vasúti alkalmazása pedig forradalmasította a közlekedést. A közelmúltban az informatika megváltoztatta a termékek és szolgáltatások előállítási és értékesítési módját, ugyanakkor új piacok és üzleti modellek kiaknázását tette lehetővé.

Miért érdekli ez a jelenség az EKB-t?

Az EKB célja az árstabilitás fenntartása. Az irányadó kamatlábak meghatározásán keresztül befolyásolja a gazdaság finanszírozási feltételeit és, végső soron, a termékek és szolgáltatások iránti általános keresletet. Azonban a gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja, amely függ az innovációtól, az EKB megbízatásának teljesítésére is kihat.

Mivel az innováció komoly hatást gyakorol a makrogazdasági környezetre, az EKB folyamatosan figyelemmel kíséri, és kutatja az innovációt lehetővé tévő és támogató gazdasági és társadalmi előfeltételeket.

Miért van szükség innovációra?

Az innováció egyik legfőbb hozadéka az, hogy hozzájárul a gazdasági expanzióhoz. Leegyszerűsítve: fokozhatja a termelékenységet, ami azt jelenti, hogy azonos mértékű ráfordítás nagyobb kibocsátást eredményez. A termelékenység javulása több terméket és szolgáltatást eredményez – más szóval, bővül a gazdaság.

Az innováció és a növekedés közötti összefüggés

Az új elgondolások és technológiák kidolgozása és alkalmazása révén nagyobb kibocsátás érhető el ugyanakkora ráfordítás mellett. Több termék és szolgáltatás készül, ami serkenti a bérek és a vállalati nyereségesség növekedését.

Az innováció és a termelékenységnövekedés óriási előnyökkel jár a fogyasztók és a vállalkozások számára. A termelékenységgel párhuzamosan nő a dolgozók munkabére, így több az elkölthető pénzük, ezért több árut és szolgáltatást vásárolhatnak. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások nyereségesebbé válnak, tehát beruházhatnak, és több személyt foglalkoztathatnak.

Hogyan fejti ki az innováció a teljes hatását?

Valamely újítás kezdetben rendszerint kis léptékű, például amikor egy új technológiát először a fejlesztő vállalatnál alkalmaznak. Ahhoz azonban, hogy előnyei maradéktalanul kihasználhatók legyenek, a teljes gazdaságban el kell terjednie, és a más ágazatokban tevékenykedő, különféle méretű vállalkozások javát is szolgálnia kell. A szakirodalomban ezt nevezik az innováció diffúziójának.

Innováció az euroövezetben

Noha Európa számtalan újítás hazája, és folyamatos itt az innováció, még mindig van lehetőség az innovációs kapacitások további bővítésére. A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi rangsorának első tíz helyezettje között ugyanis mindössze három euroövezeti ország szerepel. Továbbá tartós az aránytalanság a kutatás-fejlesztésre (K+F) az euroövezetben és más fejlett piacgazdaságokban fordított összegek között.

Az euroövezetben ezenkívül lassan terjed szét az innováció. Az EKB közelmúltbeli tanulmányaiból kiviláglik például, hogy jelentős különbség van a leginkább és a legkevésbé produktív cégek termelékenysége között. Ez azt jelenti, hogy míg a jól teljesítő, úttörő vállalkozásokban erős az újító szellem, az úgynevezett lemaradók nem profitálnak sokat ebből.

Hogyan segíthető elő az innováció?

Az innovációt előmozdító strukturális intézkedések részeként többek között növelhetjük a kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat és az oktatási célú beruházásokat, valamint egyszerűsíthetjük az új vállalkozások alapítását, és felgyorsíthatjuk a csődbe jutott vállalkozások piacról való távozását. Emellett a vállalatok ösztönözhetik az innovációt a személyi állomány fejlesztésével és saját K+F tevékenységgel is.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó témakörök