Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2023. július 27.

Az infláció folyamatosan csökken, de továbbra is arra lehet számítani, hogy túl sokáig túl magas marad. A Kormányzótanács feltett szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Ezért a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal megemeli.

A mai kamatemelés a Kormányzótanácsnak az inflációs kilátásokról való értékelését, az inflációs alapfolyamat dinamikáját és a monetáris politikai transzmisszió erősségét tükrözi. Az utolsó értekezlet óta megfigyelhető folyamatok támogatják a várakozást, amely szerint az infláció az év hátralevő részében tovább esik, de huzamos ideig a cél fölött marad. Miközben egyes mérőszámok az enyhülés jeleit mutatják, az inflációs alapmutatók mindent egybevéve továbbra is magasak. A múltbeli kamatemelések hatása továbbra is teljes erővel átgyűrűzik: a finanszírozási feltételek ismét szigorodtak, egyre jobban visszafogják a keresletet, ami fontos tényező abban, hogy az infláció visszatérjen a célhoz.

A Kormányzótanács jövőbeli döntései garantálják, hogy az EKB irányadó kamatait megfelelően restriktív szinten határozzák meg annyi ideig, ameddig szükséges ahhoz, hogy az infláció időben visszatérjen a 2%-os középtávú célhoz. A Kormányzótanács továbbra is adatfüggő megközelítést követ, amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Nevezetesen a kamatdöntései alapját továbbra is az képezi, hogy milyennek ítéli meg az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

A Kormányzótanács további döntése értelmében a kötelező tartalék kamatozását 0%-on állapította meg. Ez a döntés a monetáris politika eredményességének megőrzését szolgálja azáltal, hogy fenntartja a monetáris politikai alapállás ellenőrzésének jelenlegi fokát, és biztosítja, hogy a kamatdöntések tökéletesen átgyűrűzzenek a pénzpiacokra. Ugyanakkor javítja a monetáris politika hatékonyságát azáltal, hogy csökkenti a tartalékok után összevéve fizetendő kamatösszeget, amelyre a megfelelő alapállás alkalmazásához szükség van.

A kötelező tartalék kamatozásának módosításával kapcsolatos részletesebb információkat a 15:45-kor (CET) kiadandó külön sajtóközleményben ismertetjük.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 25 bázisponttal megemeli az EKB három irányadó kamatlábát. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2023. augusztus 2-i hatállyal 4,25%-ra, 4,50%-ra, illetve 3,75%-ra emelkednek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

A PEPP-t illetően a Kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy elkerülje a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasan kezeli a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetését, hogy elhárítsa a pandémiával kapcsolatban a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust érintő kockázatokat.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban levő visszafizetésük miként járul hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikák elhárításához, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az euroövezeti országokba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanácsnak, hogy árstabilitási megbízatását sikeresebben teljesítse.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok