Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2023. június 15.

Az infláció csökkenőben van, de a prognózis szerint túl sokáig túl magasan marad. A Kormányzótanács feltett szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Ezért a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal megemeli.

A mai kamatemelés a Kormányzótanácsnak az inflációs kilátásokról való aktualizált értékelését, az inflációs alapfolyamat dinamikáját és a monetáris politikai transzmisszió erősségét tükrözi. A júniusi makrogazdasági prognózis szerint az eurorendszer szakértői arra számítanak, hogy a teljes infláció 2023-ban átlagosan 5,4%, 2024-ben 3,0%, 2025-ben pedig 2,2% lesz. Az alapvető ároldali nyomás mutatói továbbra erős szintet jeleznek, ugyanakkor néhányukban némi enyhülés jelei érzékelhetők. A szakértők az energia- és élelmiszerárak nélkül számított inflációs prognózist különösen az idei és a jövő évre felfelé módosították, aminek hátterében a múltbeli felfelé irányuló meglepetések és a teherbíró munkaerőpiac kapcsán a dezinflációs folyamat sebességét érintő hatások állnak. Most arra számítanak, hogy az infláció 2023-ban eléri az 5,1%-ot, mielőtt 2024-ben 3,0%-ra, 2025-ben pedig 2,3 %-ra esik. A szakértők kismértékben lefelé módosították az idei és a jövő évi gazdasági növekedésre adott prognózisaikat. Jelenleg 2023-ban 0,9%-os, 2024-ben 1,5%-os, 2025-ben pedig 1,6%-os gazdasági növekedéssel számolnak.

Ugyanakkor a Kormányzótanács múltbeli kamatemelései folyamatosan teljes erővel átgyűrűznek a finanszírozási feltételekbe, és fokozatosan az egész gazdaságban éreztetik a hatásukat. A hitelfelvétel költségei meredeken megemelkedtek, a hitelállomány növekedése pedig lassulóban van. Annak az egyik fő oka, hogy az infláció a prognózis szerint tovább csökken a cél irányába, a szigorúbb finanszírozási feltételekben keresendő, amelyek várhatóan egyre jobban visszafogják a keresletet.

A Kormányzótanács jövőbeli döntéseivel biztosítani fogja, hogy az EKB irányadó kamatai olyan szintre kerüljenek, amely megfelelően restriktív ahhoz, hogy az infláció időben visszatérjen a 2%-os középtávú célhoz, és a szükséges ideig ezen a szinten tartja őket. A Kormányzótanács továbbra is adatfüggő megközelítést követ, amikor meghatározza a restrikció helyes szintjét és időtartamát. Nevezetesen a kamatdöntései alapját továbbra is az képezi, hogy milyennek ítéli meg az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

A Kormányzótanács megerősíti, hogy az eszközvásárlási program alatti újrabefektetéseket 2023 júliusától beszünteti.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 25 bázisponttal megemeli az EKB három irányadó kamatlábát. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2023. június 21-i hatállyal 4,00%-ra, 4,25%-ra, illetve 3,50%-ra emelkednek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket nem fekteti be újra teljes egészében. A csökkenés mértéke átlagosan havi 15 milliárd € 2023 júniusának végéig. A Kormányzótanács 2023 júliusától beszünteti az APP alatti újrabefektetéseket.

A PEPP-t illetően a tanácsnak az a szándéka, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy elkerülje a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasságot alkalmaz a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetése során, hogy elhárítsa a pandémiával kapcsolatos, a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust fenyegető kockázatokat.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban levő visszafizetésük miként járul hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os célhoz, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikák elhárításához, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az összes euroövezeti országba való transzmisszióját, lehetővé téve így a tanács számára az árstabilitási megbízatásának sikeresebb teljesítését.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok