Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2022. december 15.

A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 50 bázisponttal megemeli, és az inflációs kilátások számottevő felfelé módosításából kiindulva előreláthatólag tovább emeli őket. Megítélése szerint ugyanis a kamatlábaknak még jelentősen tovább kell emelkedniük szilárd ütemben, amíg el nem érnek egy megfelelően restriktív szintet ahhoz, hogy biztosítsák az infláció megfelelő gyorsaságú visszatérését a középtávú 2%-os célhoz. A kamatlábak restriktív szinten tartása idővel a kereslet visszafogásán keresztül csökkenti az inflációt, és emellett megvéd az inflációs várakozások tartós felfelé irányuló elmozdulásának kockázatától. Az irányadó kamatokra vonatkozó jövőbeli kormányzótanácsi döntések továbbra is adatfüggőek lesznek, és értekezletről értekezletre való megközelítést követnek.

Az EKB irányadó kamatlábai a Kormányzótanács számára a monetáris politikai alapállás meghatározásának elsődleges eszközei. A Kormányzótanács a mai napon az eurorendszer monetáris politikai értékpapír-állományaival kapcsolatos normalizálási alapelveket is megvitatta. 2023 márciusának elejétől az APP-portfólió egyenletes és kiszámítható ütemben csökkenni fog oly módon, hogy az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket nem fekteti be újra teljes egészében. A csökkenés 2023. második negyedév végéig havonta átlagosan 15 milliárd €-t tesz ki, a későbbi ütemét pedig további időpontokban határozzuk meg.

A Kormányzótanács februári értekezletén bejelenti az APP-állományok redukálásának részletes paramétereit. Rendszeresen újraértékeli az APP-portfólió csökkentésének ütemét annak érdekében, hogy az összhangban maradjon az általános monetáris politikai stratégiával és alapállással, hogy megőrizze a piac működőképességét, és hogy szilárd ellenőrzése alatt tartsa a rövid távú pénzpiaci feltételeket. 2023 végéig a Kormányzótanács a rövid lejáratú kamatlábakat irányító működési keretrendszert is felülvizsgálja, amivel információkat szerez a mérlegnormalizálási folyamat végpontjáról.

A Kormányzótanács azért döntött ma úgy, hogy megemeli a kamatokat, és azért számít további jelentős emelésekre, mert az infláció változatlanul túlságosan magas, és mert a prognózisok szerint túl sokáig fog a cél fölött tartózkodni. Az Eurostat gyorsbecslése szerint az infláció novemberben 10,0% volt, kissé alacsonyabb, mint az októberben mért 10,6%. A visszaesés főként az alacsonyabb energiaár-infláció eredménye. Az élelmiszerár-infláció és az alapfolyamatokat tükröző ároldali nyomás az egész gazdaságban felerősödött, és még egy ideig így is marad. A rendkívül bizonytalan környezetben az eurorendszer szakértői jelentős mértékben felfelé módosították az inflációs prognózisukat. Most arra számítanak, hogy az átlagos infláció 2022-ben eléri a 8,4%-ot, mielőtt 2023-ban visszaesik 6,3%-ra, ahogy az éves infláció várhatóan markánsan csökkenni fog az év folyamán. Az inflációt 2024-ben átlagosan 3,4%-ra, 2025-ben pedig 2,3%-ra prognosztizálják. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított infláció a prognózis szerint 2022-ben átlagosan 3,9% lesz, majd 2023-ban 4,2%-ra emelkedik, azután 2024-ben 2,8%-ra, 2025-ben pedig 2,4%-ra esik vissza.

Az euroövezet gazdasága a mostani és a következő negyedévben szűkülhet, aminek oka az energiaválság, a nagy bizonytalanság, a gyengülő világgazdasági teljesítmény és a szigorúbb finanszírozási feltételek. Az eurorendszer legutóbbi szakértői prognózisa szerint egy esetleges recesszió viszonylag rövid ideig tartana és nem mélyülne el. A növekedés mindazonáltal várhatóan visszafogott lesz jövőre, és az előző prognózisokkal összehasonlítva jelentősen lefelé módosították. A közeljövőn túl élénkebb növekedést prognosztizálnak, ahogy a mostani fékező hatások lecsengenek. Összességében az eurorendszer szakértői prognózisai szerint 2022-ben 3,4%-os, 2023-ban 0,5%-os, 2024-ben 1,9%-os, 2025-ben pedig 1,8%-os gazdasági növekedés várható.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 50 bázisponttal megemeli az EKB három irányadó kamatlábát. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2022. december 21-i hatállyal 2,50%-ra, 2,75%-ra, illetve 2,00%-ra emelkednek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP)

A Kormányzótanács 2023. február végéig folytatni szándékozik az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes egészében való újrabefektetését. Ezt követően az APP-portfólió egyenletes és kiszámítható ütemben csökkenni fog, ahogy az eurorendszer nem fekteti be a lejáró értékpapírokból származó összes tőketörlesztést. A csökkenés 2023. második negyedév végéig havonta átlagosan 15 milliárd €-t tesz ki, a későbbi ütemét pedig további időpontokban határozzuk meg.

A PEPP-t illetően a Kormányzótanácsnak szándékában áll, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasan jár el a PEPP program portfóliójában esedékessé váló visszaváltott állományok újrabefektetésével azzal a céllal, hogy fellépjen a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust a pandémia kapcsán érő kockázatok ellen.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os célhoz. A transzmisszióvédelmi eszköz rendelkezésre áll olyan indokolatlan, rendellenes piaci dinamikákkal szembeni ellenintézkedés céljára, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a monetáris politika transzmissziójára nézve valamennyi euroövezeti országban, lehetővé téve így, hogy a Kormányzótanács eredményesebben teljesítse árstabilitási megbízatását.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok