Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Fennmarad a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatás aktuális szintje

2015. június 28.
  • Az EKB tudomásul veszi a görögországi népszavazásról és az arról született döntést, hogy az EU kiigazítási programját nem hosszabbítják meg
  • Az EKB szorosan együtt fog működni a Bank of Greece-szel a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében
  • A sürgősségi likviditási támogatás szintje a pénteki (2015. június 26-i) szinten marad
  • A Kormányzótanács készen áll a döntés felülvizsgálatára
  • Szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és a potenciális monetáris politikai kihatását

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa a mai napon üdvözölte az euroövezeti tagállamok minisztereinek az iránti kötelezettségvállalását, hogy minden szükséges intézkedést meghoznak az euroövezeti gazdaságok alkalmazkodóképességének további javítására, és készen állnak a Gazdasági és Monetáris Unió megerősítését szolgáló döntő lépések megtételére.

Annak nyomán, hogy a görög hatóságok népszavazás kiírásáról döntöttek, valamint hogy az EU Görögországra vonatkozó kiigazítási programját nem hosszabbítják meg, a Kormányzótanács kijelentette, hogy szorosan együttműködik a Bank of Greece-szel a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A testület az aktuális körülményeket figyelembe véve úgy határozott, hogy a sürgősségi likviditási támogatás (ELA) maximális összegét a pénteken (2015. június 26.) meghatározott szinten tartja.

A Kormányzótanács készen áll a döntés felülvizsgálatára.

Az EKB elnöke Mario Draghi nyilatkozata szerint: „Továbbra is szorosan együttműködünk a Bank of Greece-szel, és határozottan támogatjuk a tagállamok elköteleződését, amelynek értelmében vállalják, hogy lépéseket tesznek az euroövezeti gazdaságok sérülékeny pontjainak kezelésére.”

Yannis Stournaras, a Bank of Greece elnöke nyilatkozata szerint: „A Bank of Greece mint az eurorendszer tagja minden szükséges intézkedést meghoz annak érdekében, hogy a mostani nehéz körülmények között biztosítsa a görög lakosság számára a pénzügyi stabilitást.”

A Kormányzótanács szorosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacokon kialakult helyzetet, valamint annak a monetáris politikát és az euroövezeti árstabilitási kockázati egyensúlyt érintő esetleges kihatásait. Eltökélt szándéka, hogy megbízatásának keretein belül minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazzon.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek William Lelieveldthez fordulni a +49 69 1344 7316-os telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok