SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Mindesmærke ved Grossmarkthalle

En overlevende fortæller sin historie

Edith Erbrich overlevede holocaust. I 1945 blev Edith sammen med andre i familien deporteret fra Grossmarkthalle til Theresienstadt – en ghetto og koncentrationslejr under holocaust. Hun er en af de få overlevende, som vendte tilbage til Frankfurt. I dag besøger hun regelmæssigt mindesmærket.

Hør hendes historie

Årene 1941-1945 var et meget mørkt kapitel i Grosmarkthalles historie, idet østfløjens kælder blev brugt til samlingspunkt i forbindelse med deportationen af jøder. Her steg mere end 10.000 af Frankfurts jøder på tog, som transporterede dem til forskellige koncencentrationslejre. Billedgalleri

Allerede i 2001 besluttede ECB og det jødiske samfund i Frankfurt at iværksætte en international konkurrence om udformningen af et mindesmærke. Konkurrencen blev efterfølgende afholdt af bystyret i Frankfurt mellem 2009 og 2011 i tæt samarbejde med det jødiske samfund i Frankfurt og ECB. Vinderprojektet blev udarbejdet af arkitekterne KatzKaiser. Det sætter fokus på de tilbageblevne historiske fragmenter og skaber en historie, der symboliserer deportationernes kompleksitet uden at aflede opmærksomheden fra selve stedet. Dette gælder både bureaukratiet bag den kriminelle handling og selve den kriminelle handling, dvs. deportationen.

Gang- og cykelsti, signalpost og jernbaneskinner på offentligt tilgængeligt område

Den offentligt tilgængelige del af mindesmærket findes på en strimmel land øst for Grossmarkthalle, hvor der er bygget en gang- og cykelsti mellem Ostend-kvarteret og Main-floden. Den nye offentlige cykel- og gangsti skal sammen med de gamle jernbaneskinner og en signalpost, som står ved siden af den, minde om deportationen af jødiske kvinder, mænd og børn. En gangbro med trapper er også bevaret. Her sagde folk farvel til deres kære eller kiggede nysgerrigt på.

Rampe og kælderrum på ECB's grund

En betonrampe løber fra grundens østlige kant ned i Grossmarkthalles kælderrum. Herved afgrænses den gamle kælderindgang, og der opstår et brud i landskabet. Rampen er flankeret af to betonvægge. En glasrude langs grundens kant gør det muligt for folk at se ned i kælderindgangen og "få et kig ind i historien". Kælderrummet, hvor folk blev holdt fanget, inden de blev deporteret, er stort set bibeholdt i dets oprindelige stand og udgør derved en autentisk del af mindesmærket. For at give besøgende og forbipasserende et nærmere indblik i deportationerne fra en række perspektiver er der i de forskellige dele af mindesmærket indgraveret vidnesbyrd fra ofre og iagttagere. Hensigten er, at folk tilfældigt skal komme forbi disse oplysninger på en gåtur i Frankfurts "grønne bælte" uden at skulle planlægge en tur for at se mindesmærket.

Alle sider i dette afsnit