Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2023. december 14.

A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB irányadó kamatlábait változatlanul hagyja. Míg az infláció az elmúlt hónapokban csökkent, valószínűsíthető, hogy a közeljövőben átmenetileg ismét megemelkedik. Az eurorendszer szakértőinek az euroövezetre vonatkozó legutóbbi prognózisai szerint az infláció jövőre várhatóan fokozatosan csökken, majd 2025-ben megközelíti a Kormányzótanács 2%-os célját. Összefoglalva, a szakértők 2023-ban átlagosan 5,4%-os, 2024-ben 2,7%-os, 2025-ben 2,1%-os, 2026-ban pedig 1,9%-os inflációval számolnak. Ez a szeptemberi szakértői prognózisokhoz viszonyítva 2023-ban és különösen 2024-ben lefelé irányuló korrekciót mutat.

Az inflációs alapfolyamat tovább lazult. A belső ároldali nyomás ugyanakkor megemelkedett marad, elsősorban a fajlagos munkaerőköltség erős növekedése miatt. Az eurorendszer szakértőinek várakozása szerint az energiát és élelmiszert nem tartalmazó infláció 2023-ban átlagosan 5,0%, 2024-ben 2,7%, 2025-ben 2,3%, 2026-ban pedig 2,1% lesz.

A múltbeli kamatemelések transzmissziója továbbra is teljes erővel zajlik a gazdaságban. A szigorúbb finanszírozási feltételek fékezik a keresletet, ami segít az infláció leszorításában. Az eurorendszer szakértői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés a közeljövőben visszafogott marad. Ezen az időtávon túl a gazdaság várhatóan helyre áll, köszönhetően a visszaeső infláció és a bérnövekedés eredőjeként várható reáljövedelem-emelkedésnek és az élénkülő külső keresletnek. Az eurorendszer szakértői szerint tehát a növekedési ütem a 2023-as átlagosan 0,6%-ról 2024-ben 0,8%-ra, majd mind 2025-ben, mind 2026-ban 1,5%-ra élénkül.

A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Aktuális értékelése alapján figyelembe veszi, hogy az EKB irányadó kamatlábai olyan szinteken vannak, amelyek – ha megfelelően hosszú ideig fennmaradnak – lényegesen hozzájárulnak a fenti cél teljesítéséhez. A tanács jövőbeli döntéseivel biztosítja, hogy irányadó kamatai megfelelően restriktív szinten legyenek meghatározva addig, ameddig erre szükség van.

A Kormányzótanács a jövőben is adatfüggő megközelítést követ, amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Nevezetesen a kamatdöntéseit arra alapozza, hogy milyennek ítéli meg az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Az EKB irányadó kamatlábai a monetáris politikai alapállás meghatározásának elsődleges eszközei. A Kormányzótanács másik mai döntése értelmében továbblép az eurorendszer mérlegének normalizálásával. Folytatni szándékozik 2024 első felében a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes egészében való újrabefektetését. A második félév folyamán pedig átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkenteni szándékozik a PEPP-portfóliót. A Kormányzótanács 2024 végén a PEPP alatti újrabefektetések beszüntetését tervezi.

Az EKB irányadó kamatlábai

Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 4,50%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 4,75%-os, illetve 4,00%-os szintje.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

A Kormányzótanács 2024 első felében folytatni szándékozik a PEPP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes egészében való újrabefektetését. A második félév folyamán pedig átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkenteni szándékozik a PEPP-portfóliót. A Kormányzótanács 2024 végén a PEPP alatti újrabefektetések beszüntetését tervezi.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasan kezeli a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetését, hogy elhárítsa a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust a pandémia kapcsán érintő kockázatokat.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban levő visszafizetésük miként járul hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikák elhárításához, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az összes euroövezeti országba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanácsnak, hogy árstabilitási megbízatását sikeresebben teljesítse.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a fenti döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok