Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2019. szeptember 12.

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) A betéti rendelkezésre állás kamatlábát 10 bázisponttal −0,50%-ra csökkenti. Az irányadó refinanszírozási műveletek és az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába megmarad a mostani 0,00%-os, illetve 0,25%-os szinten. A Kormányzótanács jelenleg arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az inflációs kilátások a testület előrejelzési időszakában határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

(2) A Kormányzótanács eszközvásárlási programjában (APP) november 1-jétől 20 milliárd eurós havi ütemben újraindulnak a nettó vásárlások. A testület várakozása szerint ezek addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

(3) Az APP program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

(4) A negyedéves, célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek új sorozatának (TLTRO–III) módozatait megváltoztatjuk annak érdekében, hogy megmaradjanak a kedvező banki hitelezési feltételek, és hogy biztosítsuk a monetáris politika zökkenőmentes transzmisszióját, valamint hogy tovább támogassuk az alkalmazkodó monetáris politikát. Mostantól minden egyes művelet kamatlábát az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteiben, a megfelelő TLTRO lefutása alatt alkalmazott átlagos kamatszinten állapítjuk meg. Az olyan bankok esetében, amelyeknek az elfogadott nettó hitelnyújtása meghalad egy bizonyos viszonyítási értéket (benchmarkot), a TLTRO–III műveletekben alkalmazott kamatláb alacsonyabb lesz, éspedig olyan alacsony lehet, mint a betéti rendelkezésre állásnak a művelet élettartama alatt uralkodó átlagos kamatlába. A műveletek futamidejét két évről három évre meghosszabbítjuk.

(5) A monetáris politika banki alapú transzmisszióját támogatandó, a tartalékok utáni kamatozáshoz kétszintű rendszert vezetünk be, amely alatt a bankok többletlikviditás-állományainak egy része mentesül a betéti rendelkezésre állás negatív kamata alól.

A Kormányzótanács intézkedéseinek bővebb részleteit a ma délután 15 óra 30 perckor közzétett külön sajtóközleményekben ismertetjük.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok