European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Stališče Eurosistema o »SEPA za kartice«

20. november 2006

Svet ECB v danes objavljenem poročilu z naslovom »Stališče Eurosistema o »SEPA za kartice« predstavlja svoja stališča o nekaterih temeljnih vprašanjih glede migracije kartičnih shem v Enotno območje za plačila v eurih (SEPA). Tržne udeležence obenem opozarja na nekatera gibanja, ki bi lahko bila neugodna za prebivalke in prebivalce Europe.

Zaradi migracije na SEPA bodo morale kartične sheme in banke opredeliti svojo strateško vlogo v okolju SEPA in nato izdelati ustrezne poslovne načrte. Glavni izziv pri izvedbi projekta SEPA je v tem, da se zagotovi uspešen prehod na tesneje povezan trg, ob tem pa ohrani sedanjo raven učinkovitosti in nizke stroške, ki so značilni za obstoječe nacionalne kartične sheme v Evropi.

Poročilo predstavlja sklop določil javnih politik, katerih namen je zagotoviti, da se pogoji poslovanja za imetnike kartic in trgovce zaradi SEPA ne bodo poslabšali. Ta vključujejo zahteve, da vsaka kartična shema opredeli in objavi srednjeročno do dolgoročno strategijo, ki je skladna s cilji SEPA, zagotovi zaupnost osebnih podatkov, prispeva k oblikovanju standardov in se zaveže, da jih bo začela pravočasno izvajati, oblikuje strategijo za preprečevanje zlorab, še zlasti na čezmejni ravni, in spodbuja konkurenco. Poročilo v tej zvezi poziva predvsem organe za varstvo konkurence, da oblikujejo usklajena pravila glede medbančnih provizij.

Poročilo z naslovom »Stališče Eurosistema o »SEPA za kartice«, ki je danes objavljeno v angleščini, bo kmalu dostopno tudi v drugih uradnih jezikih Skupnosti.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije