European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvorfor har vi brug for en digital euro?

Digitale euro vil være en yderligere betalingsmulighed ved siden af kontanter


Betalingsmåder ændrer sig hurtigt, og forbrugerne i euroområdet foretrækker i stigende grad at betale elektronisk fremfor med kontanter.

Derfor undersøger vi fordelene ved en sikker og universelt accepteret digital euro med henblik på at sikre offentlige penges rolle og opretholde tilliden til vores valuta.

Vi vil stadig være forpligtet til at sikre, at kontanter også fortsat modtages overalt i euroområdet.

Finansiel innovation

Penges udvikling

Mange ting i hverdagen digitaliseres, og penge er ingen undtagelse. Kontanter vil stadig være en betalingsmulighed. De vil ikke blive skiftet ud. Samtidig skal vores valuta fremtidssikres i overensstemmelse med folks betalingspræferencer. Ligesom kontanter i dag kommer en digital euro til at føre inklusion og privatliv ind i den digitale tidsalder.

Livet gøres lettere

En digital euro gør livet lettere for os ved at give os mulighed for at betale med et sikkert betalingsmiddel, som modtages overalt i euroområdet. Ligesom for kontanter kommer betaling med digitale euro til at være gebyrfri for alle i euroområdet.

Et stærkere Europa

En digital euro vil gøre euroområdet mere robust. Den vil understøtte Europas strategiske selvbestemmelse og monetære suverænitet, da den gør vores betalingslandskab mere konkurrencedygtigt og modstandsdygtigt over for ikke-europæiske betalingsudbydere. Den digitale euro åbner også for yderligere innovation fra private betalingstjenesteudbydere.

Centralbankpenges betydning

Hvad er centralbankpenge?

De penge, som ECB skaber, kaldes centralbankpenge. Pengene i din pung eller tegnebog er centralbankpenge. Faktisk er pengesedler og mønter for tiden den eneste slags centralbankpenge, som offentligheden kan tilgå.

Centralbankpenge kaldes også offentlige penge, fordi de udstedes af en offentlig institution – centralbanken – og derfor garanteres af den offentlige sektor.

Hvad er private penge?

Forretningsbanker skaber også penge. Det sker faktisk, når de yder dig et nyt lån, og beløbet går ind på din bankkonto. Det kaldes private penge. De omfatter også saldoen på din konto og din opsparing i banken. Alle aktuelle betalinger med dine debetkort eller kreditkort eller via en online-betalingstjeneste er overførsler af private penge, fordi du bruger penge skabt af din bank.

En digital euro: vi lukker hullet

I dag har folk ikke adgang til digitale centralbankpenge.

Vi sigter mod at kombinere fordelene ved centralbankpenge og nemheden ved betalinger i verden af i dag. Så kan vi tilbyde dig offentlige penge i elektronisk form ved siden af kontanter. Fremgangsmåden er en digital centralbankvaluta: en digital euro.

Alle sider i dette afsnit