European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • MONETÁRIS POLITIKAI KÖZLEMÉNY

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Christine Lagarde, az EKB elnöke,
Luis de Guindos, az EKB alelnöke

Frankfurt am Main, 2021. szeptember 9.

Jó napot kívánunk! Az alelnök úrral együtt köszöntjük Önöket a sajtóértekezletünkön.

Az euroövezeti gazdaság regenerálódási fázisa egyre jobban halad. Az év végére a kibocsátás várhatóan meghaladja a pandémia előtti szintet. Ahogy az európai felnőtt lakosságnak több mint 70 százaléka teljesen be van oltva, a gazdaság nagyrészt újraindult, ami lehetővé teszi a fogyasztóknak a fokozottabb vásárlást, a vállalatoknak pedig a termelés fokozását. Míg a koronavírussal szembeni növekvő immunitás azt jelenti, hogy a pandémia hatása jelenleg kevésbé súlyos, a delta vírusvariáns világszerte tapasztalható elterjedése egyelőre még késleltetheti a gazdaság teljes újranyitását. Az infláció aktuális megemelkedése várhatóan jórészt átmeneti, és a trendinflációs nyomás csak fokozatosan erősödik fel. Az új szakértői prognózisunkban jelzett inflációs kilátásokat kissé felfelé módosítottuk, de középtávon továbbra is jóval a kétszázalékos célunk alatti inflációra számítunk.

A vállalatoknak, háztartásoknak és az állami szektornak kínált finanszírozási feltételek a júniusi, előző negyedéves felmérésünk óta változatlanul kedvezőek. A kedvező finanszírozási feltételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaság helyreállása tovább haladjon, és hogy ellensúlyozzák a pandémia negatív inflációs hatását.

A Kormányzótanács a finanszírozási feltételek és az inflációs kilátások együttes értékelése alapján úgy ítéli, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az előző két negyedévben.

Emellett megerősítettük egyéb intézkedéseinket is, nevezetesen az EKB irányadó kamatlábainak a szintjét, a valószínű alakulásukra vonatkozó előretekintő útmutatásunkat, az eszközvásárlási program (APP) alatti vásárlásainkat, az újrabefektetési irányelveinket és a hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteinket, ahogy a ma 13:45 órakor közzétett sajtóközleményben részletesen olvasható. Készen állunk valamennyi eszközünk megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a kétszázalékos célunkon stabilizálódjék.

Most bemutatom részletesebben, hogy meglátásunk szerint hogyan alakul a gazdaság és az infláció, majd szólok a pénzügyi és monetáris feltételekre vonatkozó értékelésünkről.

A gazdaság

A gazdaság újraélénkülésének üteme a második negyedévben 2,2% volt, ami nagyobb volt a vártnál. A harmadik negyedévben a gazdaság erőteljes növekedési pályán halad. A helyreállás alapja az oltási programok sikere Európában, ami lehetővé tette a gazdaság jelentős mértékű újranyitását.

A korlátozások feloldása nyomán a szolgáltatási szektorra jótékony hatással van, hogy az emberek visszatérnek az üzletekbe és éttermekbe, és az utazásban és idegenforgalomban is újraélénkülés tapasztalható. A feldolgozóipar erős teljesítményt mutat annak ellenére, hogy a termelést továbbra is visszafogja az alapanyag- és berendezéshiány. A delta variáns terjedése egyelőre nem követelte meg a kijárási korlátozások ismételt bevezetését, ugyanakkor lassíthatja a világkereskedelem helyreállását és a gazdaság teljes újraindítását.

A fogyasztási kiadások emelkednek, noha a fogyasztók valamelyest óvatosak a pandémia alakulására tekintettel. A munkaerőpiac is gyors ütemben javul, aminek következtében nagyobb várható jövedelmekre és erősebb fogyasztásra van kilátás. Csökken a munkanélküliség, és a munkahelymegtartó programokban részt vevők száma mintegy 28 millióval esett a tavalyi csúcshoz képest. A belföldi és a világkereslet folyamatos élénkülése tovább erősíti a vállalkozások optimizmusát, ami támogatja a vállalati beruházásokat.

Ugyanakkor időbe fog telni, mire a pandémia okozta gazdasági károkat ki lehet heverni. Még mindig kétmillióval kisebb a foglalkoztatotti létszám, mint a pandémia előtt, különös tekintettel a fiatalabb és a kevésbé képzett munkaerőre. A munkahelymegtartó programokban részt vevők száma is jelentős maradt.

A gazdasági élénkülés támogatása érdekében a monetáris politikát ambiciózus, célzott és összehangolt fiskális politikával kell továbbra is kiegészíteni. Különösen a „Next Generation EU” program (Európai Uniós Helyreállítási Eszköz) fog abban segíteni, hogy az euroövezeti országokban erősebb és egységes legyen az élénkülés. Emellett felgyorsítja a zöld és digitális átmenetet, támogatja a szerkezeti reformokat, és erősíti a hosszú távú növekedést.

Középtávon a gazdaság határozott ütemű regenerálódására számítunk. Az új szakértői prognózisunkban 2021-ben 5,0%-os, 2022-ben 4,6%-os, 2023-ban pedig 2,1%-os éves reál-GDP-növekedéssel számolunk. A júniusi szakértői prognózissal összevetve a 2021-es kilátások jobbak, 2022-re és 2023-ra pedig nagyjából változatlanok.

Az infláció

Az infláció augusztusban 3,0%-ra emelkedett. Arra számítunk, hogy idén ősszel tovább nő, majd jövőre visszaesik. Az infláció átmeneti megugrása nagyrészt a körülbelül a tavalyi év közepe óta megfigyelhető erőteljes olajár-emelkedésnek, a németországi átmeneti áfacsökkentés visszavonásának, a megkésett 2020-as nyári kiárusításoknak, valamint az átmeneti alapanyag- és berendezéshiányból fakadó költségoldali nyomásnak tudható be. Ezeknek a tényezőknek a hatása 2022 folyamán várhatóan kisebbedik, vagy kikerül az előző év azonos időszakához viszonyított infláció számításából.

A trendinflációs nyomás kicsit megemelkedett. A gazdaság további élénkülésével párhuzamosan, amit a monetáris politikai intézkedéseink is támogatnak, arra számítunk, hogy a trendinfláció középtávon emelkedni fog. Az emelkedés várhatóan fokozatos lesz, mivel időbe telik, mire a gazdaság teljes kapacitással üzemel, így a bérek várhatóan csak mérsékelten emelkednek. A hosszabb távú inflációs várakozások mutatói tovább emelkedtek ugyan, de még mindig bizonyos távolságra vannak a kétszázalékos célunktól.

Az új szakértői prognózisunkban 2021-ben 2,2%-os, 2022-ben 1,7%-os, 2023-ban pedig 1,5%-os éves inflációval számolunk, a ráták tehát a júniusi előző prognózishoz viszonyítva felfelé módosultak. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított infláció átlagos értékei 2021-ben 1,3%, 2022-ben 1,4%, 2023-ban pedig 1,5%, amelyeket szintén felfelé módosítottunk a júniusi prognózisokról.

A kockázatértékelés

A gazdasági kilátásokat övező kockázatok megítélésünk szerint nagyjából egyensúlyban vannak. A gazdaság jobban teljesíthet a vártnál, ha a fogyasztók bizalma megnő, és kevesebbet takarítanak meg, mint amire jelenleg számítunk. A járványügyi helyzet gyorsabb javulása is a most vártnál erősebb expanziót eredményezhet. Ha a szűk kínálati keresztmetszetek huzamosabban fennállnak, és a vártnál magasabb bérekben csapódnak le, az ároldali nyomás is tartósabban jelen lehet. A gazdasági kilátások ugyanakkor romolhatnak, ha a pandémia súlyosbodik, ami hátráltathatja a gazdaság további újranyitását, vagy ha a kínálati hiányok a jelenleg vártnál tartósabbnak bizonyulnak, és visszafogják a termelést.

Pénzügyi és monetáris feltételek

A növekedés és az infláció helyreállása a gazdaság összes szektorában változatlanul a kedvező finanszírozási feltételektől függ. A piaci kamatlábak a nyár folyamán kissé visszaestek, de az utóbbi időben megfordult a tendencia. A gazdaságban uralkodó finanszírozási feltételek összességében továbbra is kedvezőek.

A bankok vállalati és háztartási hitelkamatai hosszú időszakot tekintve alacsony szinteken vannak. A háztartási – különösen a lakásvásárlási célú – kihelyezések mértéke szinten maradt. A vállalati kihelyezések némileg lassabb növekedése főként azzal magyarázható, hogy a vállalatok még mindig jól el vannak látva forrással, mivel a pandémia első hulláma alatt jelentős hiteleket vettek fel. Nagy készpénztartalékkal rendelkeznek, és egyre inkább tartalékolják az eredményt, ami csökkenti a külső forrásigényüket. A nagyobb cégeknél a kötvénykibocsátás vonzó alternatívát kínál a bankhitel helyett. A szilárd banki mérlegek továbbra is biztosítják az elegendő hitel elérhetőségét.

Sok vállalat és háztartás azonban még jobban eladósodott a pandémia alatt, és a romló gazdasági kilátások veszélybe sodorhatják pénzügyi egészségüket, ami rontja a banki mérlegek minőségét. Elengedhetetlenek továbbra is az olyan támogató intézkedések, amelyekkel megakadályozható, hogy a mérlegben keletkező feszültségek és a szigorodó finanszírozási feltételek kölcsönösen felerősítsék egymást.

Konklúzió

Összefoglalva, az euroövezeti gazdaság egyértelműen regenerálódóban van. Az élénkülés azonban továbbra is a pandémia kimenetelétől és az oltási programok előrehaladásától függ. Az infláció aktuális megemelkedése várhatóan nagyrészt átmeneti, és a trendinflációs nyomás csak fokozatosan erősödik meg. A középtávú inflációs kilátások kismértékű javulása és a finanszírozási feltételek aktuális szintje lehetővé teszi a kedvező finanszírozási feltételek megőrzését a PEPP alatti nettó eszközvásárlások mérsékelten kisebb üteme mellett is. Monetáris politikai intézkedéseink, többek között az EKB irányadó kamatlábaira vonatkozó módosított előretekintő útmutatásunk elengedhetetlen feltétele annak, hogy a gazdaság elmozduljon a tartós élénkülés irányába, és végső soron, hogy az infláció elérje a kétszázalékos célunkat.

Most pedig készen állunk a kérdéseikre.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok