Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2023. május 4.

A várható infláció továbbra is túl régóta túlságosan magas. A folyamatosan magas inflációs nyomást figyelembe véve a Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal megemeli. Mindent egybe véve a beérkező információk nagyrészt alátámasztják a Kormányzótanácsnak a középtávú inflációs kilátásokról az előző értekezletén alkotott értékelését. A teljes infláció az elmúlt hónapokban visszaesett, de az alapvető ároldali nyomás továbbra is erős. Ugyanakkor múltbeli kamatemelések teljes erővel átgyűrűznek az euroövezetben uralkodó finanszírozási és monetáris feltételekbe, miközben a reálgazdaságba való transzmisszió késedelmei és erőssége bizonytalan maradt.

A Kormányzótanács jövőbeli döntéseivel biztosítani fogja, hogy az irányadó kamatok olyan szintre kerüljenek, amely megfelelően restriktív ahhoz, hogy az infláció időben visszatérjen a 2%-os középtávú célhoz, és a szükséges ideig ezen a szinten tartja őket. A Kormányzótanács továbbra is az adatfüggő megközelítést követi, amikor meghatározza a restrikció helyes szintjét és időtartamát. Mégpedig a tanács irányadó kamatokra vonatkozó döntései továbbra is azon alapulnak, hogy milyennek ítéli az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió ereje fényében.

Az EKB irányadó kamatlábai maradnak a Kormányzótanács számára a monetáris politikai alapállás meghatározásának elsődleges eszközei. Ezzel párhuzamosan a Kormányzótanács folyamatosan csökkenti az eurorendszer eszközvásárlási programjának (APP) portfólióját egyenletes, kiszámítható ütemben. Ezeknek az alapelveknek megfelelően 2023 júliusától az APP alatti újrabefektetések megszüntetését tervezi.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 25 bázisponttal megemeli az EKB három irányadó kamatlábát. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2023. május 10-i hatállyal 3,75%-ra, 4,00%-ra, illetve 3,25%-ra emelkednek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes és kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket nem fekteti be újra teljes egészében. A csökkenés mértéke átlagosan havi 15 milliárd € lesz 2023 júniusának végéig. A Kormányzótanács 2023 júliusától az APP alatti újrabefektetések megszüntetését tervezi.

A PEPP-t illetően a Kormányzótanácsnak szándékában áll, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. Mindenesetre a PEPP-portfólió jövőbeli kifutását úgy fogják kezelni, hogy elkerüljék a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasságot alkalmaz a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetése során, hogy elhárítsa a pandémiával kapcsolatos, a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust fenyegető kockázatokat.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os célhoz, és hogy fennmaradjon a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működése. Az EKB monetáris politikai eszköztára tökéletesen felszerelt ahhoz, hogy az euroövezeti pénzügyi rendszert szükség esetén ellássa likviditási támogatással. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikákkal szembeni ellenintézkedésekhez, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az euroövezeti országokba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanács számára az árstabilitási megbízatásának sikeresebb teljesítését.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok