Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
  • 2020. június 4.

Monetáris politikai döntések

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) A pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretösszegét 600 milliárd euróval megemeljük összesen 1350 milliárd euróra. A PEPP kibővítése – amely arra válasz, hogy az inflációt a világjárvánnyal összefüggésben lefelé módosítottuk az előrejelzési időszakban – tovább lazítja az általános monetáris politikai irányt, támogatva különösen a vállalkozások és a háztartások számára a reálgazdaságban levő finanszírozási feltételeket. A vásárlásokat időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között továbbra is rugalmas módon bonyolítjuk le. Ez lehetővé teszi a Kormányzótanács számára, hogy sikeresen kivédje a monetáris politika zökkenőmentes transzmissziójára ható kockázatokat.

(2) A PEPP alatti nettó vásárlások időhorizontját legalább 2021 júniusának végéig meghosszabbítjuk. A Kormányzótanács mindenesetre addig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.

(3) A PEPP program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztés legalább 2022 végéig újra befektetésre kerül. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeljük, hogy elkerüljük a megfelelő monetáris politikai iránnyal való interferenciát.

(4) Az eszközvásárlási program (APP) keretében 20 milliárd eurós havi ütemben tovább folyik a nettó vásárlás azokkal a vásárlásokkal együtt, amelyeket a pótlólagos 120 milliárd eurós átmeneti keret erejéig végzünk az év végéig. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

(5) Az APP program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

(6) Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A Kormányzótanács továbbra is készen áll valamennyi eszközének szükség szerinti kiigazítására annak biztosítása érdekében, hogy az infláció fenntartható módon, a szimmetria iránti elkötelezettségének megfelelően haladjon a célja felé.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok