European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euroövezet nemzetközi összehasonlításban

Frissítés napja: 2023. január 1. (első közzététel napja: 2017. augusztus 25.)

Az európaiak életében kézzelfogható előnyei vannak az eurónak. Az euroövezet jegybankjának szerepét betöltő Európai Központi Bank őrködik a fizetőeszköz felett, amely több mint 346 millió és több mint 24 féle anyanyelvű embert fog össze.

A 20 tagországot tömörítő valutaunió egyedülálló alakulat. De milyen helyet is foglal el az euroövezet nemzetközi összehasonlításban és a gazdasági teljesítmény tekintetében? Mit jelent mindez az európai lakosság szempontjából?

Hányan élnek az euroövezetben?

Az euroövezet 346 millió lakosával a világnépesség mintegy 5%-ának ad otthont, ami több, mint ahányan az Egyesült Államokban élnek.

Euro area population

Ennek következtében az euroövezet mondhatja magáénak a világ egyik legnagyobb gazdaságát. Megalakítása óta nyolccal bővült a tagországok száma, és a jövőben várhatóan további országok csatlakoznak hozzá.

Milyen az euroövezet gazdasági teljesítménye?

Az euroövezeti lakosság igen termelékeny. Mint a többi magasan fejlett piacgazdaságban, a teljes kibocsátásban a szolgáltatási ágazatnak van a legnagyobb aránya, ezt követi az ipar és a viszonylag kicsi mezőgazdaság.

Major world economies by GDP per capita

Sources: Eurostat, World Bank and ECB calculations. Note: 2016; data for US, Japan and China are converted into OECD purchasing power parities (PPPs).

Az euroövezet kiemelkedő gazdasági teljesítményének köszönhetően a világ egyik legnagyobb gazdasága. Egy főre jutó bruttó hazai termékben (GDP) kifejezve második helyet foglal el a gazdasági nagyhatalmak rangsorában, ami tükrözi lakóinak magas életszínvonalát.

Milyen a világkereskedelemben elfoglalt helye?

Az euroövezet fejlett ipari gazdaságként az előállított áruk és szolgáltatások jelentős részét a világpiacon értékesíti. Számos előállított árucikk, például gépek, gyógyszerek, gépkocsik és repülőgépek, nemzetközi hírnévnek örvendenek.

Export of goods and services as a percentage of GDP

Sources: ECB data, OECD, IMF. Euro area: based on extra-euro area transactions.

Az euroövezet nemcsak hogy megőrizte vezető pozícióját, amelyet 1999. évi megalakítása óta a külkereskedelemben elfoglal, hanem tovább is fejlődött. Fő kereskedelmi partnerei az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kína, továbbá egyre gyarapodnak a feltörekvő piacgazdaságokkal ápolt kapcsolatai.

A nagyobb gazdaságokkal összehasonlítva nyitottnak mondható, ami 2004 után egyre markánsabban megfigyelhető, köszönhetően főként az új uniós tagállamokkal és Kínával való élénkülő kereskedelemnek. Az euroövezet a központja több nemzetközi termelési láncnak is.

Az élénk exporttevékenység kedvezően érinti a foglalkoztatást, a gazdasági növekedést és beruházást, ami viszont növeli az általános lakossági jólétet.

Milyen az euro megítélése?

Az euro mind belföldön, mind külföldön nagy bizalomnak örvend. Az Európai Bizottság évente kétszer lebonyolított Eurobarometer felmérése szerint az euroövezetben négyből három lakos támogatását élvezi. Ez 2004 óta a legmagasabb támogatási arány.

Nemzetközileg második helyen áll mint a leggyakrabban kereskedett pénznem és kiemelten fontos tartalékvaluta egyaránt. Mindez tükrözi a bizalmat, amelyet a világ befektetői az övezet gazdaságának stabilitásába és erejébe vetnek.

Az euroövezet továbbra is vezető világgazdasági hatalom. Ebből a lakosság is profitál, és az övezet országai is nagyobb beleszólást kapnak a világgazdasági kérdésekbe.

Természetesen az euroövezeti lakosok úgy utazhatnak külföldre az övezeten belül, hogy nem kell hozzá pénzt váltaniuk. Az is nagy előny, hogy az árakat az övezet különböző pontjain összehasonlítva fel tudják kutatni a legolcsóbb terméket.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó témakörök