Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2023. március 16.

Az infláció az előrejelzések szerint túl sokáig túl magas marad. A Kormányzótanács ezért úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 50 bázisponttal megemeli összhangban azzal az elhatározásával, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os célhoz. A megemelkedett bizonytalanság miatt még fontosabb, hogy adatfüggő megközelítés vezérelje a Kormányzótanács jövőbeli irányadókamat-döntéseit, amelyeket az határoz meg, hogy miként ítéli meg az inflációs kilátásokat a beérkező gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

A Kormányzótanács szorosan figyelemmel kíséri az aktuális piaci feszültségeket, és készen áll a szükséges válaszlépésekre annak érdekében, hogy megőrizze az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást az euroövezetben. Az euroövezeti bankszektor reziliens, tőke- és likviditási pozíciója pedig erős. Az EKB monetáris politikai eszköztára mindenesetre tökéletesen felszerelt ahhoz, hogy az euroövezeti pénzügyi rendszert szükség esetén ellássák likviditási támogatással, és hogy megőrizzék a monetáris politika zökkenőmentes transzmisszióját.

Az EKB új szakértői makrogazdasági prognózisait március elején véglegesítették, még a közelmúlt pénzügyi piaci feszültségeinek megjelenése előtt. Ezek a feszültségek további bizonytalanságot jelentenek az infláció és a növekedésre vonatkozó alapértékelés tekintetében. A teljes infláció alappályájára adott prognózist már a legutóbbi fejleményeket megelőzően lefelé módosították elsősorban az energiaárak előzőleg vártnál kisebb hozzájárulása miatt. Az EKB szakértői szerint az infláció 2023-ban 5,3%, 2024-ben 2,9%, 2025-ben pedig 2,1% lesz átlagosan. Az ároldali alapvető nyomás ugyanakkor erős marad. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított infláció februárban tovább nőtt, az EKB szakértőinek számítása szerint 2023-ban átlagosan 4,6% lesz, tehát meghaladja a decemberi prognózisban jelzett ütemet. A későbbiekben a prognózis szerint 2024-ben 2,5%-ra, 2025-ben pedig 2,2%-ra esik vissza, párhuzamosan a múltbeli kínálati sokkokból és a gazdaság újranyitásából eredő felfelé irányuló nyomás fokozatos gyengülésével, és ahogy a szigorúbb monetáris politika egyre inkább fékezi a keresletet.

A 2023-as növekedési alapprognózist átlagosan 1,0%-ra felfelé korrigálták, ami egyaránt betudható az energiaárak csökkenésének és annak, hogy a gazdaság reziliensebbnek mutatkozik a nehéz nemzetközi környezetben. Az EKB szakértői ezután mind 2024-ben, mind 2025-ben tovább élénkülő növekedésre számítanak 1,6%-ig, amit alátámaszt a szilárd munkaerőpiac, a javuló bizalom és a reáljövedelmek javulása. Ugyanakkor a monetáris politika szigorítása miatt 2024-ben és 2025-ben a növekedés a decemberben prognosztizált ütemnél gyengébben erősödik.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 50 bázisponttal megemeli az EKB három irányadó kamatlábát. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2023. március 22-i hatállyal 3,50%-ra, 3,75%-ra, illetve 3,00%-ra emelkednek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes és kiszámítható ütemben csökken, mivel az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket nem fekteti be újra teljes egészében. A csökkenés 2023. június végéig havonta átlagosan 15 milliárd €-t tesz ki, a későbbi ütemét pedig további időpontokban határozzák meg.

A PEPP-t illetően a Kormányzótanácsnak szándékában áll, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje.

A Kormányzótanács továbbra is rugalmasan jár el a PEPP program portfóliójában esedékessé váló visszaváltott állományok újrabefektetésével azzal a céllal, hogy fellépjen a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust a pandémia kapcsán érő kockázatok ellen.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os célhoz, és hogy fennmaradjon a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működése. Monetáris politikai eszköztára tökéletesen felszerelt ahhoz, hogy az euroövezeti pénzügyi rendszert szükség esetén ellássa likviditási támogatással. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamikákkal szembeni ellenintézkedésekhez, amelyek komolyan fenyegetik a monetáris politikának az euroövezeti országokba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanács számára az árstabilitási megbízatásának eredményesebb teljesítését.

Az EKB elnöke ma délután 14:45 kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok