European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozik az euroövezethez

2022. július 12.

  • A kuna rögzített átváltási árfolyama 7,53450/EUR
  • A horvát bankok már 2020 óta az EKB felügyelete alatt állnak

Az Európai Unió Tanácsa a mai nappal hivatalosan jóváhagyta Horvátország 2023. január 1-jei euroövezeti csatlakozását, és a horvát kuna átváltási árfolyamát 7,53450 euro/kuna értékben határozta meg (ez egybeesik a kuna aktuális ERM–II árfolyam-mechanizmusbeli középárfolyamával). Az Európai Központi Bank (EKB) és a Hrvatska narodna banka megállapodott abban, hogy 2023. január 1-jéig figyelemmel kísérik a horvát kuna euróval szembeni árfolyamának devizapiaci alakulását.

Az EKB és a Hrvatska narodna banka közötti szoros együttműködési rendszer 2020. október 1-jei hatálybalépésével az EKB átvette nyolc jelentős hitelintézet közvetlen felügyeletét és 15 kevésbé jelentős pénzintézet felvigyázását Horvátországban.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Alexandrine Bouilhet-hez fordulni a +49 172 174 9366-os telefonszámon.

Megjegyzések

  • A kuna figyelemmel kísérésére vonatkozó megállapodást az ERM–II keretében kötötték. Az euroövezethez csatlakozás előtt teljesítendő egyik konvergenciakritérium az ERM–II-ben való részvétel és a normál ingadozási sávok legalább az utolsó két évben való betartása.
  • A kuna átváltási árfolyamát a 2866/98/EK számú rendelet módosítása keretében határozták meg, amely 2023. január 1-jén lép hatályba.
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok