Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Trije milijoni trgovin in poslovalnic bodo prejeli zloženko o novem bankovcu za 10 €

2. junij 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 10.00 po srednjeevropskem času v ponedeljek, 2. junija 2014
  • V sklopu priprav na uvedbo novega bankovca za 10 €, ki bo 23. septembra 2014, bodo trije milijoni trgovin in poslovalnic v euroobmočju prejeli informativno zloženko o novem bankovcu za 10 € in magično kartico z zaščitnimi elementi.
  • Zloženka poziva trgovine in poslovalnice, naj zagotovijo, da bodo njihove naprave za obdelavo in preverjanje pristnosti bankovcev pripravljene na novih 10 €.

Novi bankovec za 10 € iz serije Evropa bo izdan 23. septembra 2014. Da bi bili vsi, ki imajo pri svojem delu opravka z gotovino, seznanjeni z videzom novega bankovca in z njegovimi zaščitnimi elementi ter da bi lahko te informacije posredovali tudi svojim strankam, bo Eurosistem več kot trem milijonom trgovin in poslovalnic povsod v euroobmočju junija poslal zloženko.

Z zloženko se bodo profesionalni uporabniki gotovine seznanili s časovnim potekom uvedbe in s koraki, ki jih je treba opraviti, da bi svojo opremo prilagodili na nove bankovce za 10 €. Obenem jih bo spomnila, da je mogoče bankovce enostavno ročno preveriti z metodo OTIP-POGLED-NAGIB.

Ton Roos, direktor direktorata Bankovci, je dejal: »Te obsežne akcije smo se lotili zato, da bi informacije dosegle čim več profesionalnih uporabnikov gotovine v vseh državah euroobmočja, s čimer se bodo ti lažje pripravili na novi bankovec«.

Razpošiljanje zloženk se je danes začelo na Finskem in v Estoniji ter bo do konca junija zajelo vse države euroobmočja. Dodatne izvode zloženke je mogoče naročiti tudi na spletnem mestu www.novi-eurski-bankovci.eu.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Elodie Nowodazkij, tel. +49 69 1344 7390.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije