European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Trije milijoni trgovin in poslovalnic bodo prejeli zloženko o novem bankovcu za 10 €

2. junij 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 10.00 po srednjeevropskem času v ponedeljek, 2. junija 2014
  • V sklopu priprav na uvedbo novega bankovca za 10 €, ki bo 23. septembra 2014, bodo trije milijoni trgovin in poslovalnic v euroobmočju prejeli informativno zloženko o novem bankovcu za 10 € in magično kartico z zaščitnimi elementi.
  • Zloženka poziva trgovine in poslovalnice, naj zagotovijo, da bodo njihove naprave za obdelavo in preverjanje pristnosti bankovcev pripravljene na novih 10 €.

Novi bankovec za 10 € iz serije Evropa bo izdan 23. septembra 2014. Da bi bili vsi, ki imajo pri svojem delu opravka z gotovino, seznanjeni z videzom novega bankovca in z njegovimi zaščitnimi elementi ter da bi lahko te informacije posredovali tudi svojim strankam, bo Eurosistem več kot trem milijonom trgovin in poslovalnic povsod v euroobmočju junija poslal zloženko.

Z zloženko se bodo profesionalni uporabniki gotovine seznanili s časovnim potekom uvedbe in s koraki, ki jih je treba opraviti, da bi svojo opremo prilagodili na nove bankovce za 10 €. Obenem jih bo spomnila, da je mogoče bankovce enostavno ročno preveriti z metodo OTIP-POGLED-NAGIB.

Ton Roos, direktor direktorata Bankovci, je dejal: »Te obsežne akcije smo se lotili zato, da bi informacije dosegle čim več profesionalnih uporabnikov gotovine v vseh državah euroobmočja, s čimer se bodo ti lažje pripravili na novi bankovec«.

Razpošiljanje zloženk se je danes začelo na Finskem in v Estoniji ter bo do konca junija zajelo vse države euroobmočja. Dodatne izvode zloženke je mogoče naročiti tudi na spletnem mestu www.novi-eurski-bankovci.eu.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Elodie Nowodazkij, tel. +49 69 1344 7390.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije