European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az Európai Központi Bank dolga, és mit jelent ez Önöknek?

2018. június 1. (aktualizálás napja: 2021. január 30.)

Büszkén szolgáljuk az eurót használó 340 millió európai polgárt

A pénztárcánkban lévő euro holnap is annyit fog érni, mint ma? Támaszkodhatunk-e a bankokra a rossz időszakokban éppúgy, mint a jókban? Az EKB-nál négyezren dolgozunk azért, hogy mindkét kérdésre határozott igennel felelhessünk.

Európa számos szegletéből érkeztünk az EKB frankfurti székhelyére, és 24 nyelven beszélünk. Ezért szorosan együttműködünk az euroövezeti országok központi bankjainak dolgozóival is. Tovább olvasva megismerheti azt a tíz tevékenységünket, amelynek mindannyiunk életére kihatása van.

Azt szeretnénk, ha mindenki mindig fel tudná mérni, hogy mire futja a jövedelméből. A szilárd vásárlóerő ugyanis a gazdaságot és a foglalkoztatást is támogatja.

1. Óvjuk az euro értékét

Nem szeretnénk, ha az árak gyorsan emelkednének, és a pénzünk rohamosan veszítene az értékéből. Az sem jó, ha huzamos ideig csökkennek, mert olyankor a vásárlások későbbre halasztódnak, ami lassíthatja a gazdaságot, és munkahelyek megszűnését idézheti elő. Az árak folyamatos stabilan tartása elősegíti, hogy a lakosság és a vállalatok könnyebben tervezhessenek előre.

2. Munkánkkal támogatjuk a gazdaságot és a foglalkoztatást

Sokféle pénzpolitikai eszközt bevetünk az árak stabilan tartása érdekében. Ezzel a gazdaságot, a lakossági jövedelmeket és a munkahelyteremtést támogatjuk. Eszköztárunk része az irányadó kamatlábak meghatározása a gazdaságban, a bankoknak való hitelnyújtás, hogy támogassuk a háztartásoknak és vállalatoknak való kihelyezéseket, valamint az eszközvásárlás, amellyel minden gazdasági szegmensben támogatjuk a finanszírozási feltételeket.

Célunk, hogy mindenki bízhasson a megtakarításaiban és befektetéseiben, ezért ellenőrizzük a bankokat és a pénzügyi rendszert

3. Felügyeljük a bankokat

2014 óta figyelemmel kísérjük, hogy az euroövezeti bankok mennyire szilárdak és ellenállóak, hogy a lakosság megbízhasson bennük. Probléma esetén a bankoknak előírjuk a megoldás megkeresését. Míg a nagybankokat magunk felügyeljük, a kisebb bankok „felvigyázását” a nemzeti felügyeletekkel közösen látjuk el.

4. Nyomon követjük, mennyire stabil a pénzügyi rendszer

Ezzel célunk, hogy a lakosság még viharos időszakokban is garantáltan hozzáférjen a bankszámlájához, hogy a vállalkozások pénzt küldhessenek és fogadhassanak, és hogy a befektetők kereskedhessenek. A reziliens rendszer nagyobb zavar nélkül ellen képes állni a megrázkódtatásoknak.

Mindenki számára garantáljuk a biztonságos készpénzes, kártyás és internetes fizetési lehetőséget

5. Létrehozzuk az eurobankjegyeket

Észrevenné, ha hamis bankjegyet tart a kezében? Az elmúlt években a 19 nemzeti központi bankkal közösen új eurobankjegy-sorozatot adtunk ki, amelynek címletei a megújult biztonsági elemeknek köszönhetően még nehezebben hamisíthatók.

6. Gondoskodunk a biztonságos elektronikus fizetésforgalomról

Amikor kártyával vagy az interneten euróban fizet, gondoskodunk róla, hogy minden helyesen és hatékonyan legyen lebonyolítva, mind amikor a saját, mind amikor az általunk felvigyázott rendszereken keresztül történik a fizetés. A mi rendszereink is azok közé tartoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a bankok uniószerte néhány másodperc alatt teljesítsék az átutalási megbízást.

Az ügyfelek pénzére vigyázva vizsgáljuk az új technológiákat és a kibertér biztonságát

7. Tanulmányozzuk a kriptoeszközöket és a blokkláncot

Milyen kihatása lehet az úgynevezett kriptodevizáknak a bankokra és a pénzünkre? Miként könnyíthetik meg a pénzátutalást a kriptoeszközök mögötti olyan új technológiák, mint például a blokklánc? Innovációs csoportjaink ezekre a kérdésekre keresik a választ.

8. Elősegítjük, hogy a bankok ellenálljanak a kibertámadásoknak

A pénzügyi közösséget összefogva felkészülünk minden számítógépes fenyegetésre, hogy a lakosság pénzét megóvjuk az internetes bűnözőktől. Ennek részeként úgynevezett etikus hekkerek megbízásával teszteljük a bankok rugalmasságát a kibertérben. A hekkerek megpróbálnak betörni a bankok számítástechnikai rendszereibe, hogy felfedjék a sebezhető pontokat.

Munkánkkal a lakosságot szolgáljuk. Önökért dolgozunk

9. Függetlenségünk lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekét nézzük

Függetlenségünk garantálja, hogy ne befolyásoljanak bennünket rövid távú politikai megfontolások. A gazdaság középtávú érdekeit tartjuk szem előtt, hogy az euroövezeti lakosok élvezhessék a stabilitás előnyeit.

10. Elszámolással tartozunk a lakosságnak

A tevékenységünk kihat a sok millió euroövezeti lakosra és vállalatra – különös tekintettel a megtakarítási, befektetési, kölcsönfelvételi és hitelezési döntéseikre. Ezért megindokoljuk intézkedéseinket, és jogilag is kötelesek vagyunk számot adni róluk az Európai Parlamentben a lakosság választott képviselői előtt.

Tudjuk, hogy nehéz lehet bennünket elérni

Ezért szeretnénk gyakrabban elbeszélgetni az érdeklődőkkel. Itt van az elérhetőségünket tartalmazó oldal. Emellett a Twitter, a LinkedIn és az Instagram közösségi oldalakon is kereshetnek bennünket. Noha a frankfurti látogatóközpontunk jelenleg zárva tart a koronavírus (Covid19) miatt, virtuálisan a világ bármely pontjáról ellátogathatnak hozzánk.