European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az Európai Központi Bank feladata, és mit jelent ez az embereknek?

 1. lipnja 2018. (posuvremenjeno 30. siječnja 2021.)

Büszkén szolgáljuk az eurót használó 346 millió európai polgárt

Annyit ér a pénztárcánkban lévő euro holnap is, mint ma? Számíthatunk a bankokra a rossz időszakokban éppúgy, mint a jókban? Az EKB-nál négyezren dolgozunk azért, hogy mindkét kérdésre határozott igen legyen a válasz.

Európa számos szegletéből érkeztünk az EKB frankfurti székhelyére, 24 nyelven beszélünk. Szorosan együttműködünk az euroövezeti országok központi banki dolgozóival is. A továbbiakban bemutatjuk tíz tevékenységünket, amely mindannyiunk életét befolyásolja.

Arra törekszünk, hogy mindenki mindig tudja, mire futja a jövedelméből. A szilárd vásárlóerő ugyanis a gazdaságot és a foglalkoztatást is támogatja.

1. Óvjuk az euro értékét

Nem szeretnénk, ha az árak gyorsan emelkednének, és a pénzünk rohamosan veszítene az értékéből. Ugyanakkor az sem jó, ha az árak huzamos ideig csökkennek, mert olyankor a vásárlások későbbre halasztódnak, ami lassíthatja a gazdaságot, és munkahelyek szűnhetnek meg. Az árak folyamatos stabilan tartása megkönnyíti a lakosságnak és a vállalatoknak a tervezést.

2. Munkánkkal támogatjuk a gazdaságot és a foglalkoztatást

Sokféle monetáris politikai eszközt bevetünk az árstabilitásért. Így támogatjuk a gazdaságot, a lakossági jövedelmeket, a munkahelyteremtést. Eszköztárunk része az irányadó kamat meghatározása a gazdaságban, a bankoknak való hitelnyújtás, hogy támogassuk a háztartási és vállalati hitelt, valamint az eszközvásárlás, amely az egyes gazdasági szegmensek finanszírozását segíti.

Hogy mindenki bízhasson a megtakarításaiban és befektetéseiben, ellenőrizzük a bankokat és a pénzügyi rendszert

3. Felügyeljük a bankokat

2014 óta figyelemmel kísérjük, hogy az euroövezeti bankok mennyire szilárdak és ellenállóak, hogy a lakosság megbízhasson bennük. Probléma esetén a bankoknak előírjuk a megoldás megkeresését. A nagybankokat magunk felügyeljük, a kisebb bankok „felvigyázását” pedig a nemzeti felügyeletekkel közösen látjuk el.

4. Nyomon követjük a pénzügyi rendszer stabilitását

Ezzel célunk, hogy a lakosság még viharos időszakokban is garantáltan hozzáférjen a bankszámlájához, hogy a vállalkozások pénzt küldhessenek és fogadhassanak, és hogy a befektetők kereskedhessenek. A reziliens rendszer nagyobb zavar nélkül ellen képes állni a megrázkódtatásoknak.

Garantáljuk a biztonságos készpénzes, kártyás és internetes fizetést

5. Eurobankjegyeket hozunk létre

Észrevenné, ha hamis bankjegyet tartana a kezében? Az elmúlt években az euroövezet nemzeti központi bankjaival közösen új eurobankjegy-sorozatot adtunk ki, amelynek címletei a megújult biztonsági elemeknek köszönhetően még nehezebben hamisíthatók.

6. Gondoskodunk a biztonságos elektronikus fizetésforgalomról

Amikor kártyával vagy az interneten euróban fizet, gondoskodunk róla, hogy minden helyesen és hatékonyan legyen lebonyolítva, mind amikor a saját, mind amikor az általunk felvigyázott rendszereken keresztül történik a fizetés. A mi rendszereink is azok közé tartoznak, amelyek közvetítésével a bankok uniószerte néhány másodperc alatt teljesítik az átutalási megbízást.

Az ügyfelek pénzére vigyázva vizsgáljuk az új technológiákat és a kibertér biztonságát

7. Tanulmányozzuk a kriptoeszközöket és a blokkláncot

Milyen kihatása lehet az úgynevezett kriptodevizáknak a bankokra és a pénzünkre? Miként könnyíthetik meg a pénzátutalást a kriptoeszközök mögötti olyan új technológiák, mint például a blokklánc? Innovációs csoportjaink ezekre a kérdésekre keresik a választ.

8. Elősegítjük, hogy a bankok ellenálljanak a kibertámadásoknak

A pénzügyi közösséget összefogva felkészülünk minden számítógépes fenyegetésre, hogy a lakosság pénzét megóvjuk az internetes bűnözőktől. Ennek részeként úgynevezett etikus hekkerek megbízásával teszteljük a bankok rugalmasságát a kibertérben. A hekkerek megpróbálnak betörni a bankok számítástechnikai rendszereibe, hogy felfedjék a sérülékeny pontokat.

Munkánk az emberek érdekét szolgálja

9. Függetlenségünk lehetővé teszi, hogy az emberek érdekét vegyük előre

Függetlenségünk garantálja, hogy a rövid távú politikai megfontolások ne befolyásoljanak bennünket. A gazdaság középtávú érdekeit tartjuk szem előtt, hogy az euroövezeti lakosok élvezhessék a stabilitás előnyeit.

10. Elszámolással tartozunk a lakosságnak

A tevékenységünk sok millió euroövezeti lakosra és vállalatra kihat – különös tekintettel a megtakarítási, befektetési, kölcsönfelvételi és hitelezési döntéseikre. Intézkedéseinket ezért megindokoljuk, továbbá jogi kötelességünk számot adni róluk az Európai Parlamentben a lakosság választott képviselői előtt.

Tudjuk, hogy néha nehéz bennünket elérni

Mi azért szeretnénk gyakrabban elbeszélgetni az érdeklődőkkel. Itt találhatók az elérhetőségeink. De a Twitter, a LinkedIn és az Instagram közösségi oldalakon is kapcsolatba léphet velünk.  Érdemes ellátogatnia frankfurti Látogatóközpontunkba is, amely virtuálisan a világ bármely pontjáról elérhető.