European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mitä Euroopan keskuspankki tekee ja miten sen toimet vaikuttavat ihmisten elämään?

1.6.2018 (päivitetty 30.1.2021)

Euro on 340 miljoonan eurooppalaisen yhteinen raha – ja EKP pitää siitä huolta

Saatko ostettua euroillasi huomenna yhtä paljon tavaroita ja palveluita kuin tänään? Voitko luottaa pankkiisi myös epävakaina aikoina? Euroopan keskuspankin (EKP) tehtävänä on varmistaa, että vastaus näihin kysymyksiin on ”kyllä”.

EKP sijaitsee Saksassa Frankfurtissa, mutta sen 4 000 työntekijää tulevat kaikista Euroopan maista. EKP ei hoida tehtäviään yksin vaan tekee tiivistä yhteistyötä kaikkien euroalueen kansallisten keskuspankkien kanssa.

Haluamme palkkasi säilyvän ostovoimaisena myös tulevaisuudessa. Vakaa ostovoima edistää talouskasvua ja työllisyyttä.

1. Huolehdimme euron arvon säilymisestä

Jos hinnat nousevat liikaa, rahan arvo heikkenee nopeasti. Jos hinnat taas laskevat liian pitkään, ihmiset lykkäävät hankintojaan, mikä voi hidastaa talouskasvua ja lisätä työttömyyttä. Kun hintataso pysyy vakaana, ihmiset ja yritykset voivat helpommin suunnitella tulevaa.

2. Toimemme tukevat talouskasvua ja työllisyyttä

Pyrimme pitämään hinnat vakaina erilaisin rahapoliittisin toimin. Hintavakaus puolestaan tukee talouskasvua, palkkakehitystä ja työllisyyttä. Pidämme yllä hintavakautta muun muassa päättämällä ohjauskoroista, lainaamalla pankeille rahaa ja ostamalla omaisuuseriä. Näin kotitalouksien ja yritysten lainansaanti helpottuu ja talouden rahoitustilanne pysyy hyvänä.

Valvomme pankkeja ja rahoitusjärjestelmää, jotta voit säästää ja sijoittaa turvallisin mielin.

3. Valvomme pankkeja

Olemme valvoneet euroalueen pankkien vakautta ja kykyä selviytyä häiriöistä vuodesta 2014 lähtien. Jos löydämme ongelmia, vaadimme pankkeja korjaamaan ne. Näin varmistamme, että voit luottaa pankkeihin. Suuria pankkeja valvomme suoraan ja pienempiä pankkeja valvomme yhdessä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa.

4. Seuraamme rahoitusjärjestelmän vakautta

Näin ihmiset voivat käyttää pankkitilejään, yritykset maksaa ja vastaanottaa maksuja ja sijoittajat käydä kauppaa vaikeinakin aikoina. Vankka rahoitusjärjestelmä säilyy toimintakykyisenä häiriöidenkin aikana.

Varmistamme, että maksaminen käteisellä, kortilla tai verkossa on turvallista.

5. Valmistamme eurosetelit

Euroseteleillä on turvallista maksaa. Laskimme uudet eurosetelit liikkeeseen yhdessä kansallisten keskuspankkien kanssa vuosina 2013–2019. Parannettujen turvatekijöiden ansiosta niiden väärentäminen on entistäkin vaikeampaa.

6. Varmistamme sähköisen maksamisen turvallisuuden

Kortilla tai verkossa tehdyt euromaksut välitetään saajille turvallisesti ja tehokkaasti. EKP:n hoitamien tai valvomien maksujärjestelmien kautta pankit voivat siirtää rahasi mihin tahansa EU:ssa muutamassa sekunnissa.

Tutkimme uutta teknologiaa ja edistämme kyberturvallisuutta.

7. Tutkimme kryptovaroja ja lohkoketjuteknologiaa

Miten niin sanotut kryptovaluutat eli kryptovarat voivat vaikuttaa pankkien toimintaan tulevaisuudessa? Innovaatiotiimimme tutkivat, miten maksutapoja voidaan kehittää kryptovaroissa hyödynnettävillä lohkoketjuilla ja muilla uusilla teknologioilla.

8. Autamme pankkeja torjumaan kyberuhkia

Rahoitusalan edustajat tekevät johdollamme yhteistyötä kyberrikollisuuden torjumiseksi ja rahojesi turvaamiseksi. Pankeissa tehdään esimerkiksi kyberhäiriötestejä, joissa eettinen hakkeri yrittää pankin luvalla murtautua pankin järjestelmiin ja löytää niiden heikkouksia.

Toimimme kaikkien euroalueen asukkaiden hyväksi. Olemme palveluksessasi.

9. Riippumattomuutemme ansiosta voimme toimia etujesi mukaisesti

Toimintaamme eivät vaikuta lyhyen aikavälin poliittiset näkökohdat. Keskitymme pikemminkin keskipitkän aikavälin talouskehitykseen, jotta euroalueen ihmiset voivat luottaa talouden pysyvän vakaana.

10. Olemme vastuussa toimistamme

Toimemme vaikuttavat miljooniin euroalueen asukkaisiin ja yrityksiin ja erityisesti ihmisten säästö-, sijoitus- ja lainapäätöksiin. Siksi pyrimme selostamaan toimiamme suurelle yleisölle. Virallisesti olemme tilivelvollisia EU:n kansalaisten valitsemille edustajille Euroopan parlamentissa.

EKP voi tuntua etäiseltä, mutta ota rohkeasti yhteyttä.

Meitä voi lähestyä monella tavalla. Perinteiset yhteydenottotavat on lueteltu yhteystietosivulla. Voit ottaa meihin yhteyttä myös Twitterissä, LinkedInissä ja Instagramissa.  Vierailijakeskukseemme voi tehdä virtuaalivierailun mistä päin maailmaa hyvänsä – mutta voit myös varata ajan ja tulla käymään Frankfurtissa.