European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2022. február 3.

A Kormányzótanács megerősítette a tavaly decemberi monetáris politikai értekezletén hozott döntéseket.

Pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP)

A Kormányzótanács 2022 első negyedévében a PEPP alatti nettó eszközvásárlásokat kisebb ütemben tervezi folytatja, mint az előző negyedévben. A PEPP alatti nettó eszközvásárlást 2022 márciusa végén leállítja.

A Kormányzótanácsnak szándékában áll a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket legalább 2024 végéig újra befekteti. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje.

A pandémia rámutatott, hogy stresszhelyzetben az eszközvásárlások megtervezése és végrehajtása terén tanúsított rugalmasság segített abban, hogy ki tudják védeni az elégtelen monetáris politikai transzmissziót, és eredményesebbé tegyék a Kormányzótanácsnak a célja elérésére tett erőfeszítéseit. A Kormányzótanács a megbízatásának keretein belül és stresszhelyzetben a rugalmasság a monetáris politika eleme marad olyankor, amikor a monetáris politikai transzmissziót érintő kockázatok veszélyeztetik az árstabilitás megvalósítását. Különösen arra az esetre, ha a pandémiával összefüggésben kiújul a piaci fragmentáció, a PEPP alatti újrabefektetések bármikor rugalmasan módosíthatók időben, eszközosztály tekintetében és joghatóságok között. Idetartozhat a Görög Köztársaság által kibocsátott kötvények vásárlása a visszavásárlás görgetésén túl és azokat meghaladó mértékben azért, hogy az adott joghatóságban elkerülhető legyen a vásárlás félbeszakadása, ami gyengítheti a monetáris politikának a görög gazdaságba irányuló transzmisszióját, miközben a gazdaság még mindig felépülőben van a pandémia negatív hatásaiból. A PEPP alatti nettó vásárlás a pandémiával összefüggő negatív sokkhatások kivédése céljából szükség esetén újra is indítható.

Eszközvásárlási program (APP)

Az eszközvásárlásoknak 2021 decemberében elhatározott lépésről lépésre történő csökkentésének megfelelően és azt biztosítandó, hogy a monetáris politikai alapállás konzisztens maradjon középtávon az inflációnak a Kormányzótanács célján való stabilizálódásával, az APP alatti nettó vásárlás havi üteme 2022 második negyedévében 40 milliárd €, a harmadik negyedévben pedig 30 milliárd € lesz. Októbertől kezdve a Kormányzótanács az APP alatti nettó eszközvásárlásokat havi 20 milliárd eurós szinten tartja addig, amíg ezt az irányadó kamatlábak lazító hatásának megerősítése megkívánja. A Kormányzótanács várakozása szerint a nettó eszközvásárlások röviddel azelőtt befejeződnek, hogy elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

A Kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Az EKB irányadó kamatlábai

Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje.

A szimmetrikus, 2%-os inflációs célja támogatására és a monetáris politikai stratégiájával összhangban a Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatlábai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig nem tapasztalja, hogy az infláció jóval az előrejelzési időszak vége előtt, valamint az időszak hátralevő részét tekintve tartósan eléri a 2%-ot, és úgy nem ítéli, hogy a trendinflációban realizált elmozdulás megfelelően előrehaladt ahhoz, hogy konzisztens legyen az infláció középtávon 2%-on levő stabilizálódásával. Ez magával vonhat olyan átmeneti periódust is, amelyben az infláció mérsékelten a cél fölött van.

Refinanszírozási műveletek

A Kormányzótanács továbbra is nyomon követi a banki finanszírozási feltételeket, és biztosítja, hogy a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO–III) alatti műveletek futamidejének lejárta ne hátráltassa a monetáris politika akadálytalan transzmisszióját. Emellett rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához. A bejelentésnek megfelelően a TLTRO–III során alkalmazandó különleges feltételek a tervek szerint folyó év júniusában befejeződnek. A Kormányzótanács emellett megvizsgálja a tartalékkamatozásra vonatkozó kétszintű rendszer megfelelő kalibrálását is azért, hogy a negatívkamat-politika a bőséges likviditásfelesleggel jellemezhető környezetben ne korlátozza a bankok közvetítői kapacitását.

***

A Kormányzótanács készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2%-os célján stabilizálódjék.

Az EKB elnöke ma délután 14:30 kor kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok