Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Začetek drugega dijaškega tekmovanja Generacija €uro

7. november 2012

Drugo dijaško tekmovanje Generacija €uro – tekmovanje za srednješolce iz euroobmočja – se je začelo 1. novembra 2012 kot skupna pobuda Evropske centralne banke in 11 nacionalnih centralnih bank iz euroobmočja (Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique, Deutsche Bundesbank, Banco de España, Central Bank of Ireland/Banc Ceannais na hÉireann, Banca d’Italia, De Nederlandsche Bank, Oesterreichische Nationalbank, Banco de Portugal, Banka Slovenije, Národná banka Slovenska in Suomen Pankki – Finlands Bank). Potekalo bo v šolskem letu 2012–2013. Sodelujoče nacionalne centralne banke tekmovanje organizirajo vsaka v svoji državi, ECB pa ga organizira za mednarodne in evropske šole.

Tudi tokrat bo tekmovanje potekalo v treh krogih. Prvi krog, tj. spletni kviz, se bo zaključil 30. novembra 2012. V drugem krogu bodo morale ekipe, ki so bile v prvem krogu uspešne, februarja 2013 oddati referat o tem, kakšen sklep o obrestnih merah bo Svet ECB sprejel marca 2013. Pet najboljših ekip iz vsake države ter pet najboljših ekip iz evropskih in mednarodnih šol, ki so se prebile v tretji in zadnji krog, pa bo moralo pripraviti predstavitev o aprilskem sklepu o obrestnih merah. Tekmovanje se bo zaključilo z evropsko slovesnostjo v ECB, na kateri bodo 17. in 18. aprila v Frankfurtu na Majni podeljene nagrade.

Prvo dijaško tekmovanje Generacija €uro se je zaključilo 20. junija 2012. Tekmovanje je bilo izredno uspešno, medtem ko so se dijaki veliko naučili, jim je dalo motivacijo in je bilo koristno pri njihovem učenju. Po mnenju učiteljev in učiteljic, ki so vodili ekipe skozi vse preizkušnje, pa je tekmovanje predstavljalo koristno in praktično vajo, s katero si niso zgolj razširili znanja o makroekonomiji, ampak so razvili tudi širok sklop praktičnih veščin.

Ekipe se lahko za drugo dijaško tekmovanje Generacija €uro registrirajo na tem naslovu: www.generationeuro.eu. Na tem spletnem mestu so tudi nadaljnje informacije o tekmovanju ter lanski rezultati in dogodki, zanje pa lahko zaprosite tudi prek e-pošte: generationeuro@ecb.europa.eu.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije