SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvilken rolle spiller valutakurser?

28. juni 2016

Hvad er valutakurser?

En valutakurs er den kurs, til hvilken én valuta kan omveksles til en anden valuta, eksempelvis at 1 euro kan omveksles til 1,13 dollar. Valutakurserne forandrer sig hele tiden på de globale valutamarkeder, hvor mange forskellige valutaer handles. Euroen er sammen med den amerikanske dollar, den japanske yen og det britiske pund en af verdens mest handlede valutaer.

Opgiver ECB valutakurser?

Hver dag ved 16.00-tiden offentliggør ECB euroreferencekurser for 31 valutaer. Referencekurserne offentliggøres udelukkende til orientering. De anvendes ofte til fx årsregnskaber, selvangivelser, statistiske rapporter og økonomiske analyser. De 31 valutaers vekselkurser over for euroen er gennemsnit af købs- og salgskurser og afspejler ikke nødvendigvis de markedskurser, til hvilke rigtige transaktioner er blevet gennemført. Når man veksler valuta, anvendes en kurs, som er beregnet på baggrund af markedskurser i realtid.

ECB offentliggør også en kurs, som viser, om det i gennemsnit bliver dyrere eller billigere at omveksle udenlandsk valuta til euro. Denne kurs kaldes også den nominelle effektive eurokurs, og den er baseret på vægtede gennemsnit af bilaterale eurokurser over for 19 af euroområdets handelspartneres valutaer.

Hvordan indvirker valutakurser på pengepolitikken?

Valutakursen er ikke et af ECB's pengepolitiske mål. Det betyder, at ECB ikke forsøger at påvirke valutakursen med sine pengepolitiske operationer. G20-gruppen, der består af de 20 største økonomier, har forpligtet sig til at afholde sig fra konkurrerende devalueringer og at holde sig fra alle former for protektionisme.

Valutakurserne har dog en effekt på prisstabilitet og vækst. De påvirker fx priserne i den internationale handel. Når 1 euro kan omveksles til flere amerikanske dollar, med andre ord når euroen apprecierer, bliver amerikanske varer billigere for folk i euroområdet. Som et resultat heraf falder importpriserne. Dette har en direkte effekt på inflationen i euroområdet – via priserne på importerede varer til forbrug – men også en indirekte effekt via priserne på importerede råvarer og halvfabrikata, som indgår i produktionen.

ECB er nødt til at følge denne udvikling nøje i forbindelse med fastsættelsen af pengepolitikken for at kunne opfylde sit mandat – dvs. at holde inflationen under, men tæt på 2 pct. på mellemlangt sigt.