Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaključek zamenjave gotovine v euro v Sloveniji

16. januar 2007

Dva tedna po uvedbi eurobankovcev in kovancev se je zamenjava gotovine v Sloveniji skladno z načrti uspešno končala. Euro je tako zdaj v celoti nadomestil tolar kot edino zakonito plačilno sredstvo.

Dosežek zadnjih dveh tednov potrjuje, da zamenjavo gotovine v euro v Sloveniji lahko ocenimo kot zelo uspešno. Priprave so bile skupaj z dobavo eurobankovcev in eurokovancev opravljene dovolj zgodaj, zato ni prišlo do pomanjkanja eurogotovine. Ravno tako ni bilo treba spreminjati načrtovanega scenarija zamenjave gotovine, kar potrjuje, da so vsi sodelujoči svoje dejavnosti natančno načrtovali, Banka Slovenije in slovenska vlada pa sta jih učinkovito usklajevali.

K hitri izvedbi zamenjave so s svojim sodelovanjem prispevala tudi podjetja kot tudi prebivalci in prebivalke Slovenije, ki so se na novo valuto odzvali pozitivno in jo hitro sprejeli. Tudi število dvigov gotovine na bankomatih se je že v prvem tednu leta 2007 vrnilo na običajno raven, kar pomeni, da poslovanje spet poteka tako kot običajno.

O hitrosti zamenjave priča tudi dejstvo, da je bila že ob koncu prvega dne po vrednosti v obtoku več eurskih kot tolarskih bankovcev. Leta 2002 je bilo na skupni ravni Eurosistema podobno razmerje doseženo šele po dveh tednih. Po zamenjavi je delež eurobankovcev v obtoku nekaj manj kot 85%.

Evropska centralna banka je ob pomoči Banke Slovenije vsak dan spremljala potek zamenjave. Doslej je Banka Slovenije v obtok dala približno 42 milijonov eurobankovcev v vrednosti 793 milijonov eurov. Vračanje tolarskih bankovcev še naprej poteka po pričakovanjih, skupna vrednost tolarskih bankovcev v obtoku pa je z najvišje vrednosti v letu 2006, ko je presegla 920 milijonov EUR, do koncu obdobja zamenjave gotovine padla na približno 148 milijonov EUR.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
SEE ALSO

Find out more about related content

Banknotes and coins

Slovenija vstopa v euroobmocje

Central bank of Slovenia

Banka Slovenije