Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Zamenjava gotovine v euro v Sloveniji

3. januar 2007

V Sloveniji je bil 1. januarja 2007 uspešno uveden euro. Po praznikih 1. in 2. januarja je danes v Sloveniji prvi delovni dan v letu in zamenjava gotovine poteka dobro in po načrtih. Uspešna uvedba eurskih bankovcev in kovancev v letu 2002 se zahvaljujoč učinkovitemu sodelovanju vseh glavnih akterjev, ki sta ga usklajevala Banka Slovenije in Vlada Republike Slovenije, tako ponavlja v prvih dneh leta 2007 z zamenjavo gotovine v Sloveniji.

V okviru priprav na zamenjavo ter za zadovoljitev povpraševanja v letu 2007 je Banka Slovenije iz zalog bankovcev Eurosistema prejela skupno 94,5 milijona eurobankovcev v nominalni vrednosti 2.175,0 milijonov EUR. Izdelava eurokovancev s slovensko nacionalno stranjo je bila na podlagi javnega povabila vsem evropskim kovnicam dodeljena finski državni kovnici, ki je skovala skupno 296,3 milijona eurokovancev v nominalni vrednosti 104,0 milijona EUR.

Za lažjo zamenjavo gotovine je Banka Slovenije kreditnim institucijam 25. septembra 2006 začela preddobavljati kovance, 29. novembra 2006 pa še bankovce eura. Posredna preddobava, kjer kreditne institucije dobavljajo bankovce in kovance drugim profesionalnim tretjim osebam (npr. trgovcem na drobno in sektorju prodajnih avtomatov na gotovino), se je začela decembra 2006. Obenem je s pripravo 150.000 začetnih paketov eurokovancev za podjetnike (vsak v vrednosti 201 EUR) ter 450.000 paketov za gospodinjstva (vsak v vrednosti 12,52 EUR) Banka Slovenije zagotovila širšo distribucijo drobiža pred uvedbo eura. Banke so vse eurske bankovce in kovance, ki so jih potrebovale, prejele do 1. januarja 2007, s čimer je bila utrta pot za nemoteno in hitro zamenjavo gotovine.

Za lažjo zamenjavo tolarske gotovine za eure so se slovenske poslovne banke odločile, da 1. in 2. januarja 2007 po vsej državi odprejo 52 poslovalnic. Svoje bančno okno je za občane odprla tudi Banka Slovenije.

K uspešni zamenjavi je prispevala tudi hitra prilagoditev bankomatov. Vsi javno dostopni bankomati in vsi terminali na prodajnih mestih (POS) so bili prilagojeni že do prvega dne zamenjave gotovine. Vsi bankomati zdaj izdajajo eurske bankovce, prav tako pa se v eurih vrača drobiž, zato bo zastavljeni cilj, da obdobje dvojnega obtoka traja dva tedna, mogoče doseči.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije