Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Miért fontos a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképesség?

2018. április 10.

Az informatika mindennapi életünk szerves részévé vált. Akár személyes igényekről – egy csésze kávé megvásárlása, a családi fotók megosztása –, akár munkahelyi feladatokról – gépi berendezések tervezése, részvénykereskedelem – van szó, nehezen képzelhető el az élet nélküle. Összekapcsolja a társadalom különféle részeit, erősíti a gazdaságot, ugyanakkor új kockázatokat is hordoz.

Mi történik, ha valami rosszul működik? Ha a fényképeink rossz kezekbe kerülnek? Ha valaki feltöri okostelefonunkat, hogy ellopja a pénzünket?

Az üzleti világban (beleértve a pénzügyi szektort is) hasonlóan jelentős kockázatokkal kell számolni. A kibertámadások a cégeknek egy vagyonba kerülhetnek. Leállhat például miattuk az áramellátás. A pénzügyi rendszer stabilitására is veszélyt jelenthetnek. Ezért fontos, hogy a vállalatok, szervezetek felkészüljenek az ilyen fenyegetésekre, és képesek legyenek kezelni őket.

Mit tesz az EKB a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképesség (kiberreziliencia) fejlesztéséért?

A számítógépes fenyegetéseket nagyon komolyan vesszük. Folyamatosan erősítjük védelmi vonalainkat, hogy megóvjuk adatainkat, informatikai rendszereinket. Stratégiákat dolgozunk ki az esetleges támadás kiváltotta válsághelyzet kezelésére. Az EU nemzeti központi bankjaival is együttműködünk a Központi Bankok Európai Rendszere – és adatállománya – védelmében.

De nem csak a saját rugalmasságunkkal törődünk, a kiberbiztonságot szélesebb körben, különösen a pénzügyi szektorban is támogatjuk.

Együttműködünk például olyan más uniós intézményekkel, mint az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság, valamint más nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények az információcsere, a kiberbiztonsági kockázatok jobb ismerete és a magas színvonalú eljárások kidolgozása terén.

A piaci infrastruktúra – például a fizetési és elszámolási rendszerek – szabályozó szerveként kidolgozzuk azokat a szabályokat és módszereket, amelyek segítségével az egyes hitelintézetek és szolgáltatók jobban ki tudják védeni a kiberkockázatokat.

Bankfelügyeleti minőségünkben felkérjük a legnagyobb euroövezeti bankokat, hogy haladéktalanul jelentsék be az észlelés után a jelentős kiberbiztonsági eseményeket. Így könnyebben azonosíthatjuk és figyelemmel kísérhetjük a kibertámadásokban mutatkozó tendenciákat, ami segíti a támadás előidézte potenciális válsághelyzetre való gyorsabb reagálást. Emellett kidolgozunk az informatikai kockázatok kezelésére vonatkozó konkrét iránymutatásokat, amelyek célja a bankok és pénzintézetek erősítése, felfegyverzése a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szemben.

Kinek a feladatkörébe tartozik a kiberreziliencia?

Az EKB számos partnerrel működik együtt azzal a céllal, hogy jobban felhívja a figyelmet a kiberbiztonsági kockázatokra. Mindazonáltal, ahogy mindannyiunknak saját felelősségünk, hogy otthon bezárjuk az ajtót és ablakot, és szükség esetén biztonsági berendezéseket szereljünk fel, végső soron a vállalatok, bankok és közintézmények felelősek a saját biztonságukért. Naprakész állapotban kell tartaniuk biztonsági rendszereiket, folyamatosan tájékozódniuk kell a számítógépes fenyegetésekről, és fel kell készülniük ezekre mind saját, mind mások jól felfogott érdekében.