Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB aggodalmának ad hangot a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét érintő törvénytervezetekkel kapcsolatban

2011. december 22.

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa 2011. december 14-én a Magyar Nemzeti Bankra (MNB), Magyarország központi bankjára vonatkozó jogszabálytervezetről szóló CON/2011/104 véleményt fogadott el.

A Kormányzótanács 2011. december 21-én, december 13-i keltezéssel újabb felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól egy módosított törvénytervezet véleményezésére. Az Országgyűlés elé 2011. december 16-án beterjesztett tervezet lényeges módosításokat tartalmaz ahhoz a változathoz képest, amelyről az EKB a CON/2011/104 véleményt kiadta.

Emellett az EKB értesült az alaptörvényhez kapcsolódó olyan új jogszabálytervezetről is, amely lehetővé tenné a törvényalkotók számára az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy szervezetben való összevonását. Ezt a jogszabálytervezetet nem nyújtották be az EKB-nak konzultáció céljából.

Az EKB Kormányzótanácsa 2011. december 22-én elfogadta a CON/2011/106 véleményt a Magyar Nemzeti Bank függetlenségéről. A véleményben a testület aggodalmának ad hangot, többek között a következők miatt:

  • Az MNB-ről szóló törvénytervezet jegybanki függetlenséget veszélyeztető rendelkezései, különös tekintettel az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatására, a Monetáris Tanács tagjai számának növelésére, valamint az alelnökök számának – az MNB igényeinek gondos mérlegelése nélküli – esetleges emelésére, felvetik annak a kérdését, hogy az említettek felhasználhatók-e a döntéshozatali folyamat jegybanki függetlenségre nézve hátrányos befolyásolására.
  • Az alaptörvényhez kapcsolódó új törvénytervezetnek a jegybankelnök függetlenségét érintő rendelkezései, nevezetesen, hogy olyan új elnök kinevezésével, aki az MNB elnöke fölé rendelt pozíciót töltene be (vagyis az MNB elnöke az új intézmény alelnöke lenne), sérülne az MNB elnökének személyes függetlensége. Ez a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmánya 14.2 cikkének a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is megszegné.

Az EKB Kormányzótanácsa arra kéri a magyar hatóságokat, hogy konzultációs gyakorlatukat hozzák összhangba az európai uniós jogszabályokkal, és tegyenek eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségüknek. A jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása összeegyeztethetetlen a jogbiztonság elvével.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok
SEE ALSO

Find out more about related content

Legal framework

CON/2011/106