Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a TARGET2?

2016. június 29.

A TARGET2 az eurorendszer tulajdonában lévő, általa üzemeltetett fizetési rendszer. A nagy értékű fizetési műveletek feldolgozásának vezető európai platformja, amelyet mind a központi, mind a kereskedelmi bankok alkalmaznak az euro-alapú, valós időben zajló fizetési tranzakciók feldolgozására.

Mi a fizetési rendszer?

A modern gazdaságok alapja a tranzakciók biztonságos és hatékony áramlása. A fizetési rendszerek egyfajta „vezetékrendszert” biztosítanak a gazdaságban a pénz áramlásához. A TARGET2 olyan fizetési rendszer, amely az uniós bankok között a pénzforrások valós idejű átutalását teszi lehetővé. Ezt nevezzük valós idejű bruttó elszámolásnak (VIBER).

Miért fontos a TARGET2?

Az EKB-nak alapvető érdeke a fizetési rendszerek és egyéb piaci infrastruktúrák zökkenőmentes, hatékony működésének biztosítása, hogy garantálni tudja az euroövezet pénzügyi stabilitását. Ezért a TARGET2 az EU pénzügyi integrációjának fontos alkotóeleme. Segítségével szabadon mozoghat a pénz az országhatárok között, támogatva az EKB egységes monetáris politikáját.

Hogyan működik a TARGET2?

A platform tulajdonosa és üzemeltetője az eurorendszer. Működésének sematikus leírása a következő:

  • „A” és „B” bank közül mindkettő jegybanki számlát vezet
  • „A” bank euroátutalást tervez „B” banknak
  • „A” bank fizetési megbízást ad a TARGET2-nek
  • „A” bank számláját megterhelik az összeggel, amelyet „B” bank számláján jóváírnak
  • A TARGET2 továbbítja a fizetési információkat „B” bankhoz.

Ki használhatja a TARGET2-t?

Az EU központi bankjai és a hozzájuk tartozó országos kereskedelmi banki hálózat. Több mint 1700 bank hajt végre a TARGET2 közvetítésével euroalapú ügyletet saját vagy ügyfélszámlára. A bankfiókokat és a leánybankokat is beleszámítva világszerte több mint 55 000 bank (és ügyfeleik) érhetők el a TARGET2 közvetítésével.

Mi a TARGET2? Mi a TARGET2?

ÉRDEMES MÉG MEGNÉZNI

További kapcsolódó témakörök