Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE

EKP julkaisi tutkimuksen eurosetelien ympäristövaikutuksesta

11.12.2023

  • Euroalueen asukkaan vuotuisesta setelien käytöstä syntyy 8 kilometrin automatkaa vastaava ympäristöjalanjälki
  • Eurojärjestelmä pienentää vastedeskin setelien ympäristövaikutusta heikentämättä kuitenkaan käteisrahan saatavuutta ja käyttömahdollisuutta

Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi tänään tutkimuksen eurosetelien käytön ympäristöjalanjäljestä. Tutkimuksen mukaan setelimaksujen asukaskohtainen ympäristöjalanjälki oli keskimäärin 101 mikropistettä (µPt) vuonna 2019 eli 0,01 % yhden euroalueen asukkaan vuotuisen kulutustoiminnan yhteenlasketusta ympäristövaikutuksesta. Yhtä suuri ympäristöjalanjälki syntyisi 8 kilometrin pituisesta automatkasta.

Tutkimuksessa arvioitiin, kuinka suuri ympäristövaikutus voisi syntyä eurosetelien koko elinkaaresta – raaka-aineiden hankinnasta aina setelien valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen euroalueen kansallisissa keskuspankeissa. Tutkimus perustuu Euroopan komission laatimaan tuotteen ympäristöjalanjälkimenetelmään ja jatkaa vuonna 2004 ensimmäisen eurosetelisarjan elinkaariarvioinnilla aloitettua työtä.

Euroseteleiden maksukäytön ympäristöjalanjälki koostuu lähinnä pankkiautomaattien energiankulutuksesta, setelikuljetuksista, setelien käsittelystä kansallisissa keskuspankeissa, paperinvalmistuksesta ja setelien aitouden tunnistamisesta myymälöissä ja muissa myyntipisteissä. Setelien kuljetus ja jakelu vaikuttavat ympäristöjalanjälkeen enemmän kuin niiden tuotanto, koska seteleillä on pitkä elinkaari ja niitä käytetään paljon maksamisessa.

”Eurojärjestelmä on sitoutunut tekemään euroseteleistä mahdollisimman ympäristöystävällisiä heikentämättä kuitenkaan käteisrahan saatavuutta ja käyttömahdollisuutta”, sanoo EKP:n johtokunnan jäsen Piero Cipollone.

Eurosetelien ympäristöjalanjäljen pienentäminen alkoi eurojärjestelmässä vuonna 2004. Setelien valmistuksessa on alettu käyttää vain kestävästi tuotettua puuvillaa, ja setelijätteen vieminen kaatopaikoille on kielletty.

Myös pankkiautomaattien valmistajat ja pankit ovat edistyneet koneidensa ja laitteidensa ympäristövaikutuksen pienentämisessä. Tänään julkistetun tutkimuksen mukaan pankkiautomaattien energiatehokkuuden parantaminen pienensi eurosetelien ympäristöjalanjälkeä 35 % vuosina 2004–2019.

EKP tekee laajaa tutkimus- ja kehittämistyötä, jolla seteleistä pyritään tekemään entistäkin ympäristöystävällisempiä niiden elinkaaren kaikissa vaiheissa. Se tutkii esimerkiksi setelijätteen vaihtoehtoisia käsittelymenetelmiä, kuten kierrätystä ja jäteaineen uudelleenkäyttöä, sekä painoprosessissa käytettävien aineiden ja komponenttien parantamismahdollisuuksia.

Toimet ovat osa EKP:n laajempaa sitoumusta, jonka mukaan EKP hillitsee ilmastonmuutosta mandaattinsa rajoissa ja pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään Pariisin ilmastosopimuksen ja Euroopan unionin ilmastoneutraaliustavoitteiden mukaisesti. Tarkempaa tietoa sitoumuksesta on vuosittain julkaistavassa EKP:n ympäristöselonteossa.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Belén Pérez Esteve puhelinnumerossa + 49 173 533 4269.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle