Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE:

UUDET SÄÄNNÖT EUROSETELEIDEN VAIHTAMISESTA JA SETELIAIHEEN JÄLJENTÄMISESTÄ

25.3.2003

Euroopan keskuspankin (EKP) tänään julkaisemissa uusissa säännöissä määritellään, missä tilanteissa

  1. eurosetelien seteliaiheen jäljennökset ovat sallittuja ja
  2. vahingoittuneet eurosetelit voidaan vaihtaa.

Seteliaiheen jäljentämistä koskevien uusien sääntöjen avulla on tarkoitus suojata euroseteleitä ja välttyä tilanteilta, joissa seteliaiheen jäljennöksiä voidaan erehtyä pitämään aitoina euroseteleinä. Säännöissä vahvistetaan edellytykset, joiden täyttyessä eurosetelien jäljennökset ovat sallittuja, sekä kielletään jäljennökset, jotka saattavat aiheuttaa erehdyksiä. Etenkin verkkosivuilla oleville sähköisille seteliaiheen jäljennöksille on asetettu ankarat vaatimukset, koska tällaisten jäljennösten tulosteita voidaan erehtyä pitämään aitoina seteleinä. Epäselvissä tilanteissa EKP:ltä tai euroalueen kansallisilta keskuspankeilta voidaan pyytää vahvistus siitä, että tietty jäljennös on sallittu.

Muutettujen eurosetelien vaihtamista koskevien sääntöjen mukaan on myös mahdollista vaihtaa tahallisesti vahingoitettuja euroseteleitä, joiden esittäjä on ollut hyvässä uskossa, sekä euroseteleitä, jotka ovat vain lievästi vahingoittuneita, esimerkiksi niihin tehtyjen merkintöjen vuoksi.

Uudet säännöt sisältyvät euroseteleiden nimellisarvoista, selitelmistä, vaihtamisesta, käytöstä poistamisesta ja seteliaiheen jäljentämisestä tehtyyn päätökseen sekä euroseteleiden vaihtamisesta ja käytöstä poistamisesta sekä toimenpiteiden toteuttamisesta luvattomia seteliaiheen jäljennöksiä vastaan annettuihin suuntaviivoihin. EKP:n neuvosto hyväksyi päätöksen ja suuntaviivat 20.3.2003 pitämässään kokouksessa, ja ne julkaistaan tänään Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Säännöt tulevat voimaan niiden julkaisemista seuraavana päivänä.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle