Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE:

Käteiseuron käyttöönoton edistyminen

18.1.2002

Eurosetelien ja -kolikoiden käyttöönotosta on kulunut kolme viikkoa, ja kuluttajien kannalta rahanvaihto alkaa olla ohi. Käteismaksut on odotettua nopeammin siirrytty suorittamaan euroissa, ja myyntiautomaattien muuntaminen euroilla toimiviksi sujuu odotusten mukaan. Euroalueella liikkeessä olevien setelien (eurosetelit ja kansalliset setelit) kokonaismäärä 17.1.2002 oli 353,6 miljardia euroa, ja se vastaa vuosien 2000 ja 2001 lukuja samalta ajalta.

Euroseteleitä on tällä hetkellä liikkeessä noin 8,1 miljardia kappaletta, ja määrä riittää korvaamaan yli 90-prosenttisesti euroalueella vuonna 2001 liikkeessä olleet kansalliset setelit. Euroalueella liikkeessä olevien euroseteleiden yhteenlaskettu arvo 17.1.2002 oli 204,9 miljardia euroa. Kansalliset setelit poistuvat käytöstä nopeutuvassa tahdissa. Liikkeessä olevien kansallisten seteleiden kokonaismäärä laski 148,7 miljardiin euroon 17.1.2002, kun se 10.1.2002 oli ollut 190,6 miljardia euroa.

Euron käyttöönottoaste EPR (euro progress ratio) nousi tammikuun 10. päivän 50 prosentista 58 prosenttiin 17.1.2002. EPR lasketaan jakamalla liikkeessä olevien euroseteleiden määrä liikkeessä olevien euroseteleiden ja kansallisten seteleiden kokonaismäärällä. EPR kertoo, miten suuri osa kansallisista seteleistä on korvattu euroseteleillä. Siitä ei voi päätellä, kuinka suuri osa käteismaksuista on suoritettu euroissa, mutta arvion mukaan euromääräisten maksujen osuus on euroalueella lähes 95 %.

Tähän mennessä on paljastunut vain muutama euroseteliväärennös, ja nekin ovat olleet niin kömpelöitä, että ne on useimmiten tunnistettu liikkeissä nopeasti vääriksi. EKP kehottaa suurta yleisöä ja rahaa ammatissaan käsitteleviä varmistamaan jatkossakin saamiensa euroseteleiden aitouden. Euroseteleissä on pitkälle kehitettyjä aitoustekijöitä, jotka on helppo ja nopea tunnistaa. Seuraava tiedote käteiseuron käyttöönoton edistymisestä julkaistaan perjantaina 25.1.2002.

Lisätietoja käteiseuron käyttöönotosta saa EKP:n verkkosivuilta osoitteesta http://www.ecb.europa.eu ja Euro 2002 -tiedotuskampanjan verkkosivuilta osoitteesta http://www.euro.ecb.int.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle