European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mitä tulisi tietää valuuttakursseista?

28.6.2016

Mitä ovat valuuttakurssit?

Valuuttakurssi tarkoittaa muuntokurssia, jolla valuuttaa voidaan vaihtaa toiseksi valuutaksi. Jos esimerkiksi euron dollarikurssi on 1,13, yhdellä eurolla saa 1,13 Yhdysvaltain dollaria. Valuuttakurssit muuttuvat jatkuvasti kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla, joilla käydään kauppaa maailman eri valuutoilla. Euron lisäksi muita tärkeitä kaupankäyntivaluuttoja ovat Yhdysvaltain dollari, Japanin jeni ja Englannin punta.

Mitä valuuttakursseja EKP julkaisee?

EKP julkaisee päivittäin noin kello 16.00 (Keski-Euroopan aikaa) 31 valuutan euroviitekurssit. Viitekurssit on tarkoitettu vain tiedoksi. Viitekursseja hyödynnetään usein muun muassa yritysten tilinpäätöksissä, veroilmoituksissa, tilastoraporteissa ja taloudellisissa analyyseissa. Julkaistavat 31 valuutan euroviitekurssit ovat osto- ja myyntikurssien keskiarvoja eivätkä välttämättä vastaa kursseja, joilla todellisia valuuttakauppoja on toteutettu. Valuutanvaihdossa käytettävät kurssit johdetaan reaaliaikaisista markkinakursseista.

EKP julkaisee myös kurssin, joka osoittaa, onko ulkomaisen valuutan vaihtaminen keskimäärin aiempaa halvempaa vai kalliimpaa. Tätä kurssia kutsutaan euron nimelliseksi efektiiviseksi valuuttakurssiksi. Se määritetään suhteessa euroalueen 19 keskeisen kauppakumppanimaan valuuttoihin, ja se perustuu kahdenvälisten kurssien painotettuihin keskiarvoihin.

Miten valuuttakurssit vaikuttavat rahapolitiikkaan?

EKP:n rahapolitiikkatehtävään ei sisälly valuuttakurssitavoitetta. EKP ei siis yritä vaikuttaa valuuttakursseihin rahapoliittisilla operaatioillaan. Suurimpien talouksien G20-ryhmä on sopinut osana protektionismin ehkäisyä, että ryhmän maat eivät devalvoi valuuttojaan tai seuraa valuuttakurssitavoitteita kilpailukykynsä parantamiseksi.

Valuuttakursseilla on kuitenkin merkitystä hintavakauden ja talouskasvun kannalta, sillä ne vaikuttavat esimerkiksi kansainvälisen kaupan hintoihin. Kun yhdellä eurolla saa enemmän Yhdysvaltain dollareita eli euro vahvistuu, yhdysvaltalaiset tuotteet ovat halvempia euroalueen yrityksille ja asukkaille. Tuontihinnat siis laskevat. Tämä vaikuttaa euroalueen inflaatioon: suoraan tuotujen kulutushyödykkeiden hintojen kautta ja välillisesti tuotujen raaka-aineiden ja tuotannossa käytettävien välituotteiden hintojen kautta.

EKP:n tulee rahapolitiikasta päättäessään siis seurata tarkkaan myös valuuttakurssikehitystä, jotta se voi pitää inflaation tavoitteen mukaisena eli hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä.