Menu

De omgeving

De groene gordel

Plannen om het laatste gat in de groene gordel rond Frankfurt te dichten

Plannen om het laatste gat in de groene gordel rond Frankfurt te dichten

© Europese Centrale Bank

Het terrein van het nieuwe kantoor van de Europese Centrale Bank bevindt zich op het punt waar twee groene ruimtes in de wijk Ostend samenkomen: het Mainuferpark (park langs de oever van de rivier de Main) en de Grüngürtel (de groene gordel rond de stad). Op dit moment bestaat er nog een 'gat' in de groene gordel, en wel tussen het Ostpark en de Mainoever. Dat wordt in de toekomst gedicht.

Het Hafenpark

Voorlopige situatie van de kade langs de Ruhrorter Werft

Voorlopige situatie van de kade langs de Ruhrorter Werft

© Robert Metsch

Er zijn plannen om het Mainuferpark uit te breiden, via de Hochkai (hoge kade) van de Ruhrorter Werft, door het Hafenpark en helemaal tot aan het Honsellbrücke-viaduct. De gemeente Frankfurt heeft een ontwerpwedstrijd gehouden voor de inrichting van het Hafenpark.

Sport en beweging

De ontwerpwedstrijd voor het Hafenpark moet een gebied opleveren dat qua landschappelijke inrichting rekening houdt met de post-industriële context en verschillende gebruiksvormen op moderne wijze combineert. Zo moet in het park het thema sport en beweging tot uiting komen via allerlei faciliteiten voor groepen gebruikers die geen lid zijn van een club. In principe moet het Hafenpark iedereen die in de buurt woont en werkt een groene ruimte bieden voor ontspanning en vrije tijd.

Café aan de Ruhrorter Werft

In 2011 opent een nieuw cafécomplex zijn deuren aan de Ruhrorter Werft, zo'n 250 meter westelijk van het Hafenpark. Het café is het hele jaar open. Dit nieuwe gebouw wordt gecombineerd met een voorbeeld van de industriële glorie van het oude havengebied, namelijk de onder monumentenzorg staande havenkranen. De combinatie wordt extra benadrukt doordat een voor het publiek toegankelijk uitzichtplatform op de kraanbaan in het nieuwe gebouw wordt geïntegreerd.