Menu

Zgârie-norii

Turnarea plăcii de fundație pentru turnul dublu de birouri

Pe parcursul anului 2010 au fost realizate lucrări de demolare la planșeul Grossmarkthalle și a fost turnată placa de fundație pentru turnul dublu de birouri. Lângă aripa de vest a zgârie-norilor se află parcarea subterană rezervată personalului BCE.

Placa de fundație a turnului dublu de birouri are o grosime de aproximativ trei metri. Pentru armarea betonului (încorporarea barelor de oțel) s-au utilizat circa 4 200 de tone de oțel. Placa de fundație a trebuit să fie turnată pe segmente. Pentru fiecare segment, betonul a trebuit să fie turnat în mod continuu.

Construirea nivelurilor subsolului

În iarna dintre anii 2010 și 2011 au fost construite cele două niveluri ale subsolului turnului dublu de birouri și parcarea subterană autonomă rezervată personalului BCE; aceasta este situată la vest de turnul dublu de birouri și va asigura aproximativ 600 de locuri de parcare pe două niveluri.

Construirea etajelor continuă

Din luna iulie 2011, structura de susținere a zgârie-norilor a început să se ridice deasupra Grossmarkthalle. Construcția celor două turnuri de birouri progresează în același ritm, cu un etaj pe săptămână, însă unul dintre turnuri este mai înalt decât celălalt. Partea superioară a structurii de susținere este îmbrăcată într-un cadru galben, care acționează ca un scut ce permite continuarea lucrărilor de cofrare și de betonare în condiții meteorologice nefavorabile și de vânt puternic, fără a pune în pericol siguranța lucrătorilor, chiar și la mare înălțime. Nucleele din beton ale turnurilor, precum și instalațiile tehnice și casele ascensoarelor sunt ridicate cu ajutorul unei platforme elevatoare de lucru pe catarge, iar planșeele sunt construite folosind mese cofrante. Construcția nucleelor din beton are un avans de unul până la trei niveluri față de cea a etajelor.

Instalarea primei platforme de transfer

Prima grindă de oțel, dintr-un total de 14, a fost montată în luna noiembrie 2011 în atriumul dintre cele două turnuri de birouri. Împreună cu platformele de transfer, aceste grinzi de oțel au rolul de a susține cele două turnuri. Acestea sunt ancorate în puncte nodale mari; prima placă de asamblare a fost instalată în luna iulie 2011. Grinzile de oțel sunt livrate pe șantier sub formă de segmente și sunt descărcate în zona atriumului. Segmentele sunt ulterior sudate, astfel încât fiecare grindă să fie formată din două jumătăți.