Menu

Hoogbouw

Funderingsplaat voor de dubbele kantoortoren

In de loop van 2010 is de vloer van de Großmarkthalle verwijderd en de funderingsplaat voor de dubbele kantoortoren gelegd. Aanpalend aan de westzijde van de hoogbouw is de ondergrondse parkeergarage voor het personeel.

De funderingsplaat voor de dubbele kantoortoren is ongeveer drie meter dik. Voor de wapening van het beton (d.w.z. het integreren van metalen staven) werd circa 4200 ton staal verwerkt. De funderingsplaat moest in segmenten worden gestort. Het beton van elk segment moest in één keer gestort worden.

De bouw van de kelderverdiepingen

In de winter van 2010-2011 zijn de twee kelderverdiepingen van de dubbele kantoortoren en de aparte ondergrondse personeelsgarage gebouwd. Die laatste bevindt zich ten westen van de hoogbouw, telt twee verdiepingen en biedt plaats aan zo'n 600 auto's.

Bouw verdiepingen

Sinds juli 2011 torent het skelet van de hoogbouw uit boven de Großmarkthalle. Beide kantoortorens vorderen met een verdieping per week, maar de ene wordt uiteindelijk hoger dan de andere. Om het hoogste deel van het skelet is ter beschutting een gele ombouw aangebracht, zodat de bekisting en het betonstorten ook bij slecht weer en harde wind kunnen doorgaan zonder dat de bouwvakkers gevaar lopen, zelfs niet op grote hoogte. Het betonskelet van de torens, de technische installaties en de liftschachten worden gebouwd vanaf een platform dat langs een mast omhoog beweegt, voor de verdiepingen wordt met systeembekisting gewerkt. De bouw van het skelet loopt één tot drie verdiepingen voor op de bouw van de verdiepingen.

Het eerste overstapplatform

In november 2011 is in het atrium, tussen de twee kantoortorens, de eerste van in totaal veertien draagbalken geplaatst. Met de overstapplatformen fungeren deze stalen balken als stutten voor de twee kantoortorens. De balken worden aan grote knooppunten verankerd; de eerste schetsplaat is in juli 2011 geplaatst. De staalbalken worden in delen op de bouwplaats aangeleverd en in het atrium neergezet. Vervolgens worden ze op zo'n manier aaneen gelast dat elke balk uit twee helften bestaat.