Voor het onderwijs

Weet je wie er voor de euro zorgt? Wat is inflatie? En waarom is inflatie belangrijk voor jou?

Vind de antwoorden op deze vragen en nog veel meer in deze drie minuten durende inleiding op de rol en taken van de ECB en het Eurosysteem.


Spellen, simulaties en animaties

TOP FLOOR

TOP FLOOR - Werk jezelf omhoog!

Weet jij veel over de ECB en het Eurosysteem? Speel dit vragenspel en test jezelf!

Je krijgt vragen over de rollen en taken van de ECB, het Eurosysteem en het Europees Stelsel van Centrale Banken. Geef de goede antwoorden en verzamel voorafgaand aan de vergadering op de Top Floor alle zeven rapporten die de Raad van Bestuur nodig heeft voor zijn rentebesluit!

TOP FLOOR - Werk jezelf omhoog!

€CONOMIA

€CONOMIA - het monetairbeleidsspel

Kun jij de inflatie onder controle houden? Je moet de inflatie laag houden - net onder 2% - en stabiel.

Available on the App Store

€CONOMIA is een spel dat op vereenvoudigde wijze laat zien hoe monetair beleid werkt. Het spel geeft niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van de Europese Centrale Bank of enige andere centrale bank in het eurogebied weer.

€CONOMIA - het monetairbeleidsspel

Inflation Island

Inflation Island - Wat inflatie doet met de economie

Weet jij het verschil tussen deflatie, prijsstabiliteit, hoge inflatie en hyperinflatie? Zoek het antwoord op Inflation Island.

Inflation Island

Voor scholen

Logo van de Generatie Euro Schoolcompetitie

Geïnteresseerd in economie? Geef je dan op voor de Generatie Euro Schoolcompetitie! De wedstrijd staat open voor middelbare scholieren in het eurogebied die meer te weten willen komen over prijsstabiliteit, de ECB en monetair beleid. De winnaars worden uitgenodigd een Europese prijsuitreiking in Frankfurt am Main bij te wonen, waar zij uit handen van de President van de ECB een prijs zullen ontvangen.

Generatie Euro Schoolcompetitie
Anna en Alex

De Euroschool, die bestaat uit spellen, interactieve presentaties, publicaties en een tentoonstelling, is een nieuw concept dat voortbouwt op een reeks studiematerialen.
Het doel van de Euroschool is op aantrekkelijke en onderhoudende wijze de kennis over de eurobankbiljetten en euromunten en hun echtheidskenmerken te vergroten.

Euroschool
Anna, Alex en het inflatiemonster

Dit pakket – bedoeld voor leraren en jonge tieners – legt uit waarom prijsstabiliteit belangrijk is voor de consument. Het bestaat uit een film van acht minuten, een brochure voor leerlingen en een docentenhandleiding.

Animatiefilm over prijsstabiliteit voor scholen

En meer...

Kop koffie met het €-tekenl

Wat is inflatie?

De ECB streeft naar een inflatie van net onder 2%. Hoe wordt dit cijfer berekend? Welke elementen hadden vorige maand de grootste invloed op de inflatie?